De Vliegende Brigade rukt uit.
In gesprek met Jan Kieft, coördinator De Vliegende Brigade
Nico Kloek
Maart 2020. De Vliegende Brigade (VB) gaat aan de slag op de Besthemerberg bij Ommen. Een jaar geleden heeft de VB daar een open verbinding (corridor) gemaakt tussen 2 heidevelden, dit om de stronkmier en de heidezandbij een betere leefomgeving te bieden. Omdat het broedseizoen begon kon die klus toen niet afgemaakt worden. Ook gaat VB enkele andere werkzaamheden uitvoeren. Ik volg Jan Kieft, de coördinator van de groep.
Jan is 72 jaar en geeft al 8 jaar als vrijwilliger leiding aan de VB. Hij is begonnen direct na zijn pensioen, Jan was werkzaam als directeur van een basisschool. "Ik wilde mijn hart volgen om daadwerkelijk iets te gaan doen voor de natuur." Jan komt uit een boswachtersfamilie. "Fascinerend beroep" zegt hij. Gebeld met Landschap Overijssel, hij kon meteen de volgende dag komen voor een gesprek. Er bleek een vacature te zijn als coördinator VB en daarvoor werd hij gevraagd. Op maat gesneden vond Jan. "Een grote diversiteit aan opdrachten in de natuur, werkzaam door de hele provincie en werken met gemotiveerde collega's." Op mijn vraag om naast gemotiveerdheid nog eens 3 woorden te noemen die toepasselijk zijn voor de VB noemt Jan, gemoedelijkheid, vakmanschap en kameraadschappelijk. Het is een fijne groep om mee te werken
Even uitzoeken: wat betekent diversiteit aan opdrachten? Vandaag passeert de corridor voor de stronkmier en de heidezandbij. De biotoop van de boomkikker zag ik ook herhaalde keren terugkomen. En dan de snelweg voor stronkmieren bij Beerze. Dat spreekt tot de verbeelding. Maar het gaat nog verder: aardbeivlinder, welriekende nachtorchis, beenbreek, klokjesgentiaan, blonde zegge, melkviooltje, slanke sleutelbloem, zandhagedis en ga zo maar door. Een eindeloze rij van de Rode Lijst soorten. Dit is een van de doelstellingen van de VB: het soortenbeheer.
Wat houdt je werk als coördinator eigenlijk in?
"Mijn functie is erop gericht om de werkzaamheden voor te bereiden en te begeleiden". Voorafgaand aan het seizoen gaan Michiel Poolman, ecoloog bij het landschap, Nico van Aalst (mede-coördinator) en Jan alle werkzaamheden langs samen met de betreffende terreinbeheerder.
En als het zo ver is: uitnodigingen versturen, aangeven waar we moeten zijn, gereedschap reserveren en ophalen bij De Horte, per keer een gezellige afsluiting (samen soep eten) regelen. En elke dag eindigt met een verslag voor Michiel.
Belangrijk is ook de veiligheid. Jan: "het werken met scherp materiaal, vaak in moeilijk terrein moet duidelijk gemaakt worden. Het streven is erop gericht samen het werk op een zo prettig en veilig mogelijke manier te verrichten. Ik loop veel rond als we in het terrein zijn, zowel voor het toezicht op de veiligheid als b.v. ook om nieuwe brigadiers op hun gemak te stellen zodat ze zich sneller thuis voelen bij onze groep"
Jan heeft de eerste zes jaar alleen leiding gegeven aan de VB. De groep werd echter te groot. Nu deelt hij de leiding met Nico van Aalst. Ze werken zo'n beetje om en om.
Op mijn vraag naar andere groene werkzaamheden vertelt Jan dat hij ook een vluchtelingenproject in het Carstenbos bij IJhorst coödineert. Samen met collega's 'Nieuwe Nederlanders' helpen om zinvol bezig te zijn en ook om een beetje te helpen met de taal. Het begeleiden van leerlingen van de Praktijkschool in Ommen heb ik ook jaren gedaan. Kennis bijbrengen over de natuur en de benodigde techniek. Het monitoren van vlinders, vogels en planten doe ik voor de inventarisatie bij Natuurboeren in april t/m juli.
"Ach en ik spring op De Horte regelmatig bij voor allerhande werkzaamheden." Een groene vrijwilliger op en top dus.