Recensie zakgids Roofvogels en Uilen van Europa
Hoe vaak het me al overkomen is. Je ziet een roofvogel hoog in de lucht, volgt die in zijn fraaie vlucht, soms minutenlang in grote cirkels, maar weet je dan wat je ziet? Ja, een roofvogel en meestal zeg ik dan… het zal wel een buizerd zijn.
“De zakgids Roofvogels en Uilen van Europa is de ideale vogelgids voor wandelingen en vogelexcursies. Het past in elke binnenzak en maakt het je makkelijk om roofvogels en uilen te herkennen. De gids bevat honderden nieuwe foto’s en geeft compacte en overzichtelijke informatie”.
Bovenstaande tekst staat op de achterzijde van deze nieuwe zakgids. Groenbezig.nl nam de proef op de som door te onderzoeken of deze woorden waargemaakt worden en of de zakgids bruikbaar is voor natuurliefhebbers die geen echte kennis van roofvogels hebben.
In de binnenzak
Een kritische noot om te beginnen. Alhoewel de gids echt wel compact is en een stevige omslag heeft past hij niet in elke binnenzak. Mijn jas is toch een typische outdoorjas en beschikt over 2 binnenzakken. Maar helaas past de gids er niet in. Gelukkig heeft mijn waterdichte outdoorjas ook brede afsluitbare buitenzakken en daar past de gids goed in. Pff gelukkig maar want zo is de gids snel te pakken.
JIZZ
Als natuurliefhebber die geen echte kennis heeft van (roof)vogels moest ik eerst eens opzoeken wat JIZZ betekent, want elke beschrijving van een vogel in het boek begint daarmee. De theorie is dat deze birders-term afkomstig is van een tijdens WO II gebruikte afkorting voor “General Impression of Size and Shape” (van een vliegtuig). Maar andere bronnen beweren dan weer dat vogelaars deze term al veel eerder gebruikten.
De JIZZ bij een vogel zorgt er voor dat je een soort in een oogopslag kan herkennen aan de hand van een aantal kenmerken. Voor een beginner is dit ondoenlijk want je moet heel wat kenmerken op jouw ‘harde schijf’ hebben staan voor je dit kunt gebruiken.
Silhouet roofvogels
Maar er is hoop! Elke specialist is een keer een beginner geweest. Als de gids toegankelijk is kan deze daarbij helpen en dat is ’ie.
Sla het boek open en je ziet direct achter de stevige omslag, zowel aan de voorzijde als aan de achterzijde, 2 pagina’s silhouetten van vliegende roofvogels. Het silhouet is meestal het eerste dat je ziet in de lucht. Via die 2 pagina’s kun je dan proberen de vogel te herkennen. Onder het silhouet staat welke vogel het is en op welke pagina nadere info te vinden is. Voorbeeld: visarend- blz. 79. Sla vervolgens de pagina op en je vindt als eerste de JIZZ dus de uiterlijke kenmerken. In het begin zul je de plank wel eens mis slaan maar al doende leert men. En soms heb je nog wel tijd om de langzaam cirkelende vogel nog eens door de verrekijker te bestuderen.
Op de betreffende pagina vind je dan ook telkens informatie over gelijkende soorten, waar de vogels voorkomen, informatie over de trek en de biologie van de vogel.
Uilen
Bij uilen werkt de silhouettenbenadering meestal niet omdat ze in het donker actief zijn. Er zijn 4 hoofdpagina’s met daarop foto’s en een ultrakorte beschrijving alsmede de QR-code voor het geluid want vaak hoor je ze maar zie je ze niet.
Per soort worden ze dan in de hoofdstukken daarna uitgewerkt.
De zakgids is daarnaast voorzien van fraaie foto’s die het boek een meerwaarde geven. De auteur Lars Gejl (Denemaken) is een toonaangevende natuurfotograaf en gespecialiseerd in vogelfotografie.
Mooi is ook de mogelijkheid om via QR-codes in het boek met behulp van je smartphone de vogelgeluiden op te roepen.
Al met al een mooie gids en zeker bruikbaar voor enthousiaste beginners.
Gegevens boek
Uitgever Noordboek Natuur
ISBN: 9789056157838.
Auteur: Lars Gejl
wijze: Paperback
Pagina's: 266
Prijs: € 17,90
Taal: Nederlands