Bandheidelibel
Bandheidelibel - Alex Huizinga
Terug naar overzicht

cursus Libellen voor beginners

Online
Natuurbeleving, Natuureducatie, Natuurkennis, Monitoring/Onderzoek

Volg deze cursus (deels) vanuit je eigen huis

Altijd al meer willen weten over libellen, maar je weet niet goed hoe en waar je moet beginnen? Dan is deze cursus misschien iets voor jou. Je leert in vier lessen de basiskennis om zelfstandig aan de slag te gaan met deze fascinerende groep insecten.

De cursus is bedacht en ontworpen door Arjen Lensen in het kader van zijn eindopdracht voor de IVN-natuurgidsencursus Zwolle. Hij biedt deze cursus gratis aan voor iedereen die graag meer wil weten over deze prachtige diersoort.

Geelvlekheidelibel
Geelvlekheidelibel  -  Alex Huizinga

Videolessen en opdrachtkaarten

Door het volgen van vier videolessen (via YouTube) en het uitvoeren van de bijbehorende opdrachtkaarten leer je de basiskennis die nodig is om zelfstandig libellen op naam te brengen. Daarnaast leer je de belangrijkste kenmerken van enkele soortgroepen (juffers en echte libellen) en leer je waar je op moet letten wanneer je een libel op naam wil brengen. Ook komt de bijzondere levenscyclus van de libel aan de orde en leer je meer over verschillende leefomgevingen (biotopen) van de libel. Tot slot krijg je praktische tips over hulpmiddelen die je kunt gebruiken als je met libellen aan de slag gaat.

Bruine korenbout
Bruine korenbout  -  Alex Huizinga

Op zoek naar de libellen bij jou in de buurt

De videolessen zijn thuis te volgen op een computer, tablet of telefoon.
De opdrachtkaarten worden buiten uitgevoerd.

Een waterrijk (natuur)gebiedje waar enkele verschillende soorten libellen vliegen is doorgaans voldoende om met de cursus aan de slag te gaan. Je kunt de cursus het beste volgen tussen half mei en half augustus.

Gei╠łnteresseerd?

Stuur een mail naar : Arjen Lensen

Arjen mailt je dan een praktische handleiding (pdf-formaat) en geeft je toegang tot een digitale map met daarin alle benodigde informatie en een downloadversie van de verschillende opdrachtkaarten (pdf-formaat).

Sierlijke witsnuitlibel
Sierlijke witsnuitlibel  -  Alex Huizinga

Arjen Lensen

IVN-natuurgids
IVN-Zwolle / IVN Noordwest Overijssel