IMG_20211105_095842345
Wim Lengkeek
Terug naar overzicht

Dennetjes trekken in Dalfsen? Is dat nou leuk???

5 november 2022
Dalfsen

‘kieknwat’tword’…

Natuurwerk is natuurlijk leuk…Dat vind je als vrijwilliger in elk geval, anders deed je het niet. Maar eindeloos dennentjes trekken uit een heideveld, dat is toch niet echt iets wat je ‘inspirerend’ kunt noemen? En toch is er best een feestje van te maken! Dat kan heel goed op een dag als de jaarlijkse en landelijke ‘natuurwerkdag’.

Zo’n twintig jaar geleden dacht ik: als ik nu op die dag eens een scoutinggroep uitnodig om op de natuurwerkdag lekker een dagje te rauzen in het Rechterense Veld, dan hebben die scouts een leuke dag en we helpen de hei een beetje door de dennen- en berkenopslag te lijf te gaan. Want voor je het weet zijn de opgeschoten boompjes 10 jaar verder en dan heb je inmiddels een bos…En…vele handen maken licht werk, dus wie weet: ‘kieknwat’tword’…

Soep en broodjes

Het werden zelfs twee scoutinggroepen en inmiddels sluiten op de vrijdag ook enkele groepen van de basisscholen in Dalfsen aan. En het ís ook leuk: we werken met de groepen niet een hele dag maar óf de morgen óf de middag. Tussen de middag is er een uitgebreide pauze met soep en broodjes en wat lekkers en er is uiteraard genoeg drinken voor de kids. Dat wordt elk jaar gesponsord door de rentmeester van Rechteren, want deze is best blij met deze jaarlijkse opschoonbeurt. En het resultaat zie je : kijk maar eens goed naar beide foto’s hieronder:

de eerste is aan het begin van de actie, de tweede aan het eind van de dag.

Voor
Voor  -  Wim Lengkeek
...én na!
...én na!  -  Wim Lengkeek

Het gereedschap komt elk jaar van Landschap Overijssel

Het resultaat is elk jaar een stukje schone hei en omdat we elk jaar terugkomen houden we het hele terrein op deze manier aardig goed bij. Het gereedschap komt elk jaar van Landschap Overijssel. Daar lenen we schoppen en zaagjes. Want de kleine boompjes steken we en de grotere mogen de kinderen zagen. En wat maakt het nou zo leuk: de kinderen werken in groepjes en vooraf krijgen ze een goede uitleg wat we gaan doen en waarom. Als het kan doen we er ook iets bijzonders bij zoals hieronder te zien is: het maken van open zandplekjes waar insecten en reptielen lekker hun gang kunnen gaan op een zonnige plek. En omdat we een dagdeel werken en de kinderen na een uurtje trekken ook mogen zagen is de animo altijd groot.

Als je dus wat wilt beginnen met een groep: zoek een locatie waar je regelmatig naar terug kan, stem af met de eigenaar, regel gereedschap en natuurlijk een scoutinggroep of een schoolklas.

Als je meer wilt weten: stuur een mailtje naar Wim Lengkeek MAIL

Knotgroep in Dalfsen

Wil je door de hele winter heen regelmatig aan de slag? Kom dan eens kijken op een (andere) zaterdag. We gaan dan met een groep aan de slag met wilgenknotten.