20230601_093620
Terug naar overzicht

Meer klimplanten op openbare plekken

Overijssel
Bewonersinitiatief, Bomen planten, Natuurbeleving

Van Boven en Onder GOED

In de Groene Loper actie ‘Van Boven en Onder GOED’ staan dit jaar klimplanten en het bodemleven centraal. Bewoners kunnen gratis, of tegen een kleine vergoeding, klimplanten en bodemverbeteraar aanvragen bij 8 Groene Lopers & 2 gemeenten zonder Groene Loper in de provincie. Met de actie geven de Groene Lopers, samen met provincie Overijssel, een impuls aan de biodiversiteit in de provincie.

Van Boven en Onder GOED

‘Dit jaar gaan we de hoogte in. We zien dat heel veel muren en schuttingen kaal zijn en niet worden benut voor vergroening. Zonde, want een groene gevel ziet er echt heel anders uit. En zorgt ook nog eens voor verkoeling tijdens warme zomermaanden’, zegt Hannelore Börger van het kernteam Groene Loper Overijssel. ‘Naast bovengrondse vergroening vragen we met deze actie ook aandacht voor een gezonde bodem. Zo zorg je niet alleen voor meer levende natuur boven de grond, maar ook daaronder. Daarom krijgen bewoners mooie klimmers en andere planten mee, én bodemverbeteraar. Zo wordt het echt ‘Van Boven en Onder GOED’.

Acht Groene Lopers & twee gemeenten

Provincie Overijssel stelt € 50.000 beschikbaar voor de actie. Dit budget wordt verdeeld over acht lokale Groene Lopers en drie gemeenten zonder Groene Loper die graag aanhaken bij deze jaarlijkse actie. De verschillende Groene Lopers organiseren ieder een eigen actie voor en door actieve groene buurtbewoners. Lokaal is de meeste kennis over waar de kansen liggen voor het versterken van de biodiversiteit. Ook wordt er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van beplanting die van oorsprong in Overijssel voorkomt. Om zo de biodiversiteit echt een handje te helpen. Rond Burendag in september organiseren de Groene Lopers samen met vrijwilligers uitdeeldagen waar buurtinitiatieven de klimmers kunnen halen en in hun buurt aan de slag kunnen.

Ook aan de slag met verticaal groen met jouw buren?

Er zijn Groene Lopers in de gemeenten Almelo, Deventer, Enschede, Hof van Twente, Kampen, Losser-Oldenzaal, Vechtdal en Zwolle. Gemeente Zwartewaterland en Raalte doen ook mee. De acties worden door veel lopers op de eigen Facebookpagina gedeeld. Of kijk op www.groeneloperoverijssel.nl.