Terug naar overzicht

Ontwerpcursus voedselbossen 2019

15 maart 2019
Kampen, Hengelo of Raalte
Landschapsbeheer, Natuureducatie, Natuurkennis

Ontwerpcursus Voedselbos

In maart 2019 start de eerste Ontwerpcursus Voedselbos in Overijssel. Deze is bedoeld voor mensen met een plek voor een voedselbos, en de motivatie om zich grondig voor te bereiden. In de cursus krijgen deelnemers inhoudelijke input uit diverse kennisterreinen en worden zij uitgedaagd om observaties te doen en keuzes te maken voor hun eigen plek. Met de blik van ervaren docenten, en spiegeling van elkaar, krijgen ze grip op hun dromen en ambities voor een rijk en productief voedselbos. De ontwerpcursus staat open voor deelnemers die een stuk land van minimaal 0,5 hectare in eigendom of in gebruik hebben. Wie zelf niet zo’n plek heeft, kan zich met een ander initiatief verbinden en op die basis deelnemen. Het cursustraject omvat 8 vrijdagen op verschillende locaties in provincie Overijssel, inclusief een excursie naar het bekende voedselbos Ketelbroek in Groesbeek (Gld).

Verzoening natuur en landbouw

Natuur en landbouw zijn twee verschillende werelden geworden, maar in een voedselbos verzoenen we die weer met elkaar. We ontwerpen het namelijk als een levend systeem met een hoge diversiteit aan bomen en struiken waarvan we voedsel kunnen oogsten: allerlei fruit en noten, maar ook zaden, bloemen, bladeren, scheuten en paddestoelen. Daarnaast bouwt een voedselbos een blijvend gezonde bodem op, die als een spons veel water opneemt en afstaat. Bovendien vangt het veel fijnstof op, en legt het CO2 vast in biomassa. Ook kunnen we een voedselbos waarde geven voor educatie en beleving.

Kosten € 400,- Klik hier om je aan te melden!

* Aanmelden vóór 20 februari, Bij de aanmelding vragen we je om gegevens over je situatie en een toelichting op je motivatie.

Data: 15 maart, 29 maart, 12 april , 17 mei, 21 juni, 7 september, 4 oktober, 1 november

Een succesvol voedselbos is niet zomaar wat bomen en struiken, maar een veerkrachtig ecosysteem dat ontstaat vanuit creatief maatwerk voor de plek in kwestie De Ontwerpcursus Voedselbos wordt aangeboden door de School voor Voedselbosbouw Overijssel; een samenwerking van Stichting Voedselbosbouw Nederland en Natuur en Milieu Overijssel.