Terug naar overzicht

Train-de-trainerbijeenkomst: ‘Een levende tuin maak je zelf’

2 november 2021
Digitaal, via Zoom.
Biodiversiteit, Natuureducatie, Natuurbeleving

Ben jij een tuin- en plantenkenner en vind je het leuk om tuinbezitters te helpen met het vergroenen en diervriendelijker maken van hun tuin? Doe dan mee aan de train-de-trainersbijeenkomst voor de workshop ‘een levende tuin maak je zelf’ op 2 november voor IVN-ers uit Flevoland, Gelderland en Overijssel.

Met de laagdrempelige workshop ‘Een levende tuin maak je zelf’ leren bewoners op een praktijkgerichte en inspirerende manier hoe zij hun tuin groener, natuurlijker en diervriendelijker maken. De workshop is speciaal voor degenen die misschien wel meer groen willen, maar geen of weinig tuinervaring hebben. De mensen die denken dat je met een klein stadstuintje of balkon niet veel kunt doen als het gaat om groen.

Tijdens de train-de-trainersbijeenkomst leer je alles wat je moet weten om in jouw buurt, gemeente of regio een workshop ‘een levende tuin maak je zelf’ te organiseren: van het werven van deelnemers tot een uitgewerkt lesplan.

Wat? Train-de-trainerbijeenkomst: ‘Een levende tuin maak je zelf’
Voor wie? Groene vrijwilligers uit regio Oost met basiskennis over tuininrichting en tuinplanten die het leuk vinden om anderen te adviseren over het vergroenen van hun tuin.
Wanneer? 2 november 2021 van 19.30 – 21.30 uur
Waar? Digitaal, via Zoom. Instructies volgen uiterlijk een week voor aanvang van de bijeenkomst.
Aanmelden? Via dit formulier

Na afloop van de workshop ….

  • Ben je goed voorbereid om de workshop te organiseren en geven.
  • Heb je een lesplan met goede instructie van alle werkvormen, powerpoint presentatie en een digitaal inspiratieboekje.
  • Tips voor de praktische organisatie zoals het regelen van een locatie en het werven van deelnemers. Voorbeeldteksten vind je in de communicatietoolkit
  • Krijg je toegang tot de groep Operatie Steenbreek op ons.ivn. Dit is een sociaal internet waarin groene vrijwilligers en beroepskrachten van IVN, KNNV, Groei&Bloei, FMF, Velt, Vogelbescherming kennis, ervaringen, informatie en foto’s kunnen delen en samen kunnen werken. Je vind hier altijd de laatste versie van de workshopmaterialen en regelmatige updates over de campagne.

Reacties op de workshop:

Er is veel animo om deel te nemen aan deze workshops. Vaak zitten ze snel vol. IVN-trainer Linda IJmker: “We adviseren om de workshop met z’n 2-en te geven en maximaal 15 deelnemers, zodat je veel persoonlijke aandacht kunt geven en je advies kunt laten aansluiten bij hun kennisniveau.”

Enkele reacties van deelnemers:

  • “Afwisselende werkvormen. Zowel luisteren als zelf doen in samenwerking met anderen’. ‘
  • Het enthousiasme van de begeleiders voor het onderwerp: chapeau!’

IJmker: ‘De workshop ‘een levende tuin maak je zelf’ is een mooie manier om in contact te komen met een nieuwe doelgroep: beginnende natuurliefhebbers. Jij helpt hen aan een fijne levende tuin, maar draagt zo ook bij aan meer natuur in de buurt. Doet jouw gemeente mee aan Steenbreek? Dan is deze workshop een mooie invulling voor de lokale campagne. Tegels eruit en groen erin zorgt voor verkoeling op warme dagen en droge voeten bij hoosbuien.’