Terug naar overzicht

Training Van Zaadje tot Boom in Overijssel

24 March 2023
Overijssel
Natuurbeleving, Natuureducatie, Natuurkennis

Training Van Zaadje tot Boom in Overijssel

In mei 2023 gaan we weer van start met Van Zaadje tot Boom in Overijssel en ik hoor graag wie van jullie interesse heeft om daaraan mee te doen. Als voorbereiding daarop bieden we onderstaande training aan die gaat over educatieve werkvormen rondom bomen. Ik hoor graag of jij interesse hebt om in 2023 een of meerdere basisscholen te begeleiden en ik hoor ook graag of je bij de training wilt zijn.

Training

De training wordt gegeven door Jeanette Boogmans van Zebrarups Natuureducatie. Jeanette heeft ook het boek Uit je Kruin geschreven, vol met leuke educatieve werkvormen rondom het thema bomen. Van dit boek krijgen jullie ook allemaal een exemplaar. Ik zal hem uitdelen op de training. De training geeft je verdere verdieping en kennis over bomen maar ook leert je ook speelse en soms rustige werkvormen afkomstig uit het boek Uit je kruin! De werkvormen uit het boek kan je toepassen, tijdens lessen, activiteiten met kinderen, boomfeestdagen of voor deelname aan Zaadje tot Boom 2023.

We willen de training organiseren op vrijdag 24 maart 2023 van 10.00- 16:00 uur, met lunch en koffie/thee. De locatie laten we nog weten! De kosten zijn gratis voor vrijwilligers die educatie over bomen verzorgen. Aanmelden via MAIL

Hieronder een korte omschrijving van elementen die behandeld worden in de training:

“Bomen zijn statisch, maar absoluut niet saai! Hoe meer je weet over bomen, hoe spannender ze blijken te zijn! Zo vangen (op minstens 4 manieren) schimmeldraden bodemdiertjes zoals aaltjes, springstaarten en delen de buit met bevriende bomen. De boom krijgt een kwart van de stikstof die uit de prooien gehaald wordt. De schimmel krijgt suikers van de boom, die de schimmel zelf niet kan maken. De boom en de schimmel hebben beiden voordeel van de samenwerking, het netwerk van boomwortels wordt vergroot door de aansluitende schimmeldraden. Een educatieve werkvorm is dat je samen met kinderen het woudweb kan vormen, zoals dit onder de grond ligt. Bomen kunnen hier snel boodschappen mee uitwisselen. En elkaar bv waarschuwen bij aankomende droogte of een insectenplaag”