Scholekster, Annie Keizer
Scholekster, foto: Annie Keizer

Bescherming boerenlandvogels

Het gaat helaas niet goed met de vogels van het boerenland. De aantallen gaan op veel plaatsen hard achteruit. Sommige soorten, zoals zomertaling en kemphaan zijn zelfs al verdwenen. Andere soorten zoals de kievit en grutto zien we nog wel, maar gaan in rap tempo in aantal achteruit. Landschap Overijssel coördineert de boerenlandvogelbescherming in Overijssel.

Om deze soorten in ons landschap te behouden, moeten we ze goed beschermen. Elk voorjaar gaan veel vrijwillig beschermers het veld in om boerenlandvogels te beschermen. Dat doen ze in overleg met de boer, zodat hij rekening kan houden met nesten of jonge weidevogels tijdens de werkzaamheden op het land. Op veel plekken in de provincie kunnen bestaande boerenlandvogelvrijwilligers wel wat hulp gebruiken bij hun beschermingswerk. Voor die gebieden zijn we op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Je hoeft zeker geen ervaren vogelaar te zijn om vrijwilliger te worden. Interesse in de natuur is het belangrijkst!

Samen boerenlandvogels beschermen

Binnenkort: Basiscursus Boerenlandvogelbescherming

Wil jij ook als boerenlandvogel vrijwilliger aan de slag? Volg dan de online cursus. Hierin leer je alles over wat het inhoudt om als boerenlandvogelvrijwilliger aan de slag te gaan.

Grutto
Grutto  -  Annie Keizer

Wil je kennismaken met de weidevogels? Hier lees je hoe.

Het weidevogelseizoen begint in maart en eindigt half juni. Onderstaand leggen we je uit hoe je als nieuwe vrijwilliger aan de slag kunt.

  1. In de eerste maanden van het jaar start je met de Basiscursus Weidevogelbescherming. Dit kun je doen op eigen initiatief of vanuit de contacten die je al hebt met een weidevogelbeschermingsgroep in jouw omgeving.
  2. Bekijk verderop deze pagina een overzicht van alle actieve boerenlandvogelvrijwilligersgroepen in Overijssel.
  3. We starten het seizoen gezamenlijk met alle boerenlandvogelvrijwilligers tijdens de Boerenlandvogelbijeenkomst. Een gezellige en informatief moment begin maart.
  4. Wil je meer je meer weten over boerenlandvogelbescherming óf in contact komen met een boerenlandvogel vrijwilligersgroep in jouw buurt? Neem dan contact op met coördinator Marja van Harten.
  5. Via jouw eigen contacten óf na contact met Marja, stroom je in bij een groep in jouw buurt. Je loopt mee met een ervaren boerenland vogelaar om het werk te leren, want je leert het vak het beste met je laarzen in de modder!
  6. Je bent onderdeel van en werkt samen in de groep. Je blijft via de groep op de hoogte van de laatste informatie én je neemt deel aan de activiteiten of bijeenkomsten van de groep, denk aan een samenkomst, borrel of barbecue. Dit vult iedere groep op zijn eigen manier in. Ook ontvang je in het boerenlandvogelseizoen onze nieuwsbrief via de groepscoördinator.
  7. Vrijwilligers gaan wekelijks minimaal een dagdeel op pad om te monitoren in een vaste setting: dat betekent op dezelfde plek, bij dezelfde boer. Je houdt zelf contact met de boer om informatie over de gevonden nesten te delen. Dan kan hij daar met zijn bedrijfsvoering rekening mee houden. Steeds meer vrijwilligers registeren boerenlandvogelnesten met hun smartphone. Ze vinden een nest en registreren dat direct met behulp van GPS in een online registratiesysteem.
  8. Half juni, als de kuikens groot zijn geworden en weggevlogen, eindigt jouw werkseizoen. Volgend jaar ga je opnieuw aan de slag!
  • Weidevogels zoeken, Erik de Kruif
    Weidevogels zoeken, Erik de Kruif
  • Tureluur, Jacob van der Weele
    Tureluur, Jacob van der Weele
  • Kievit met jong, Han Bouwmeester
    Kievit met jong, Han Bouwmeester

Bekijk de boerenlandvogelvrijwilligersgroepen in Overijssel hieronder

Agrarische Collectieven

We werken samen met de agrarische collectieven aan het beschermen van onze boerenlandvogels. Daarbij organiseren de agrarische collectieven, de leden van BoerenNatuur, het agrarisch landschap- en natuurbeheer. Ze zijn de schakel tussen de individuele agrariërs die het werk uitvoeren en de overheid die subsidie verleent. Wij begeleiden de vrijwilligers in hun groepen en voorzien ze van materiaal om de vogels te beschermen.

Download hieronder de vergunning voor vrijwillige weidevogelbescherming 2022

Bekijk het Arboplan voor boerenlandvogelvrijwilligers

Heb je een vraag of wil je een melding doen?

Vul onderstaand contactformulier in of bel/mail rechtstreeks via de contactgegevens rechtsboven aan deze pagina.