De Voedselboss
Duurzamer leven. Lokaal produceren.
Gezonder eten.
Het komt allemaal samen in een voedselbos.
Proef de natuur en laat je eigen maaltijden groeien! Ik help je graag op weg.
Voedselbossen zijn de laatste jaren in Nederland enorm populair geworden. En dat is niet zo vreemd. Een voedselbos biedt een oplossing aan de vele grote problemen waar we op dit moment mee te maken hebben.
Een eetbaar ecosysteem
De naam zegt het al. In een voedselbos draait het om eten. Anders gezegd: een voedselbos is een ecosysteem met bovenmatig veel eetbare soorten. Dus bomen, struiken en planten die zo op elkaar afgestemd zijn dat ze elkaar als het ware in stand houden zonder aanvullende bemesting en bestrijdingsmiddelen. De biodiversiteit is hoog en de productiviteit is groot.
Het is dus veel en veel meer dan een moestuin, waarin je soorten netjes in rijtjes plaatst en 1 of 2 keer per jaar oogst. In een voedselbos gaat het veel meer om de balans tussen soorten en weinig inmenging van buitenaf. Je laat de natuur als het ware zijn werk doen. Dat kan alleen als je het bos goed opbouwt in lagen, net zoals in het regenwoud bijvoorbeeld. Met wortels en knollen onderaan en een goede kruinlaag helemaal bovenaan.
Lekker oogsten
Doe je dat goed, dan vullen de planten elkaar aan. Letterlijk. Ze maken gebruik van elkaars voedingsstoffen en creƫren zo een bepaalde kringloop. Op een gegeven moment kun je lekker gaan oogsten. Afhankelijk natuurlijk van de soorten die je plaatst, geniet je van noten, zaden, scheuten, vruchten en nog veel meer.
Voedselbos ontwerpen
Van een voedselbos wil je jarenlang genieten. Daarom is het belangrijk dat het ontwerp in 1 keer goed is. Ik help je graag.
Cursussen
Ik geef allerlei workshops en trainingen over verschillende facetten van het voedselbos. Voor beginners en gevorderden.
Hulp en advies
Je voedselbos groeit en bloeit, maar heb je af en toe de blik van een kenner nodig? Laat mij eens meekijken.
Passieve kas
Met een passieve kas gaat een nieuwe wereld open. Ik help je graag bij de bouw en ontwikkeling.