burendag

Groene Loper Kampen

In Kampen maken betrokken bewoners de buurt samen groener, gezonder en prettiger. Groene Loper Kampen stimuleert, verbindt en versterkt deze buurtinitiatieven, om zoveel mogelijk mensen te betrekken bij de natuur en biodiversiteit in de stad. Dit doen wij bijvoorbeeld door het organiseren van leuke vergroeningsacties en het ondersteunen van startende en bestaande initiatieven. Doe jij ook mee?

Maak je straat groen tijdens Burendag 2021

Geld voor een groene buurt

Op dinsdag 15 juni kunnen buren, buurttuinen, verzorgingshuizen en andere maatschappelijke initiatieven met ondersteuning van Groene Loper Kampen financiën aanvragen bij het Oranjefonds. Deze financiën kunnen zij inzetten om tijdens Burendag, zaterdag 25 september de omgeving te vergroenen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan boomspiegels, geveltuinen, bankjes, een buurttuin, insectenhotel of fruitbomen. Geïnteresseerden kunnen een afspraak maken om tussen 16.00 en 20.00 uur corona-proof binnen te lopen bij kinderboerderij Cantecleer. Het kernteam van Groene Loper Kampen helpt je bij het invullen van de benodigde formulieren. Bovendien hebben we een aantrekkelijke aanbieding voor de aanschaf van biologische bollen. Je kunt je hier aanmelden voor de afspraak.

Burendag is een jaarlijks terugkerend feest dat je samen viert met je buren en de buurt. Dit jaar is Burendag op 25 september. Het is een dag waarop je gezellig samen komt en waarbij buren iets goeds doen voor elkaar en de buurt. Denk aan samen koken, de speeltuin opknappen, maar ook het planten van nieuwe struiken, bomen of bloembollen valt hieronder. De Groene Loper Kampen wil graag bewoners betrekken bij hun eigen groene leefomgeving en ondersteunt initiatieven die een aanvraag willen doen om tijdens Burendag de straat of buurt te vergroenen.

Hulp bij financiële aanvraag

Iedereen kan via www.burendag.nl een aanvraag tot 350 euro indienen bij het Oranjefonds om tijdens Burendag een activiteit te organiseren. Wil je als buurtinitiatief dit geld inzetten voor het vergroenen van je straat of buurt, en wil je graag hulp bij de aanvraag? Kom dan op dinsdag 15 juni tussen 16.00 en 20.00 uur naar Kinderboerderij Cantecleer, Buitensingel 3 te Kampen. Het kernteam van Groene Loper Kampen staat met laptops, soep en een drankje klaar om samen met jou de aanvraag in te vullen. Uiteraard nemen we maatregelen om dit corona-proof te kunnen doen. Daarom is het nodig om je vooraf aan te melden.

Biologische bloembollen
Door grootschalige inkoop heeft de Groene Loper een zeer aantrekkelijke aanbieding geregeld voor biologische bloembollen- pakketten. De prijzen liggen minimaal 50 % onder de winkelwaarde. De bloembollen zijn goed voor bijen en vlinders en geven in het vroege voorjaar veel kleur in de straat. Wil jouw initiatief biologische bloembollen poten? We hebben een uitgebreid biologisch bloembollenpakket met 900 bloembollen voor 140 euro. Er is ook de mogelijkheid pakketten van 740, 440 of 225 bloembollen te bestellen. Initiatieven kunnen er voor kiezen deze bloembollen onderdeel te laten zijn van hun aanvraag.

Voorbereiding en voorwaarden
Wil je als vereniging of stichting meedoen? Lees dan hier de voorwaarden voor organisaties. Wil je als buurtinitiatief zonder rechtsvorm meedoen? Lees dan hier de voorwaarden voor particulieren.
De gegevens die wij nodig hebben om je te helpen bij je aanvraag op 15 juni zijn: KvK-nummer (in geval van vereniging of stichting), bankrekeningnummer, NAW-gegevens, een indicatie van de kosten per materiaal/activiteit en het wachtwoord van je e-mailaccount (mocht je deze niet weten, dan kun je ook je eigen laptop meenemen. Dan kun je de aanvraag op je eigen laptop doen).

Coronamaatregelen
Uiteraard doen wij er alles aan om coronabesmetting te voorkomen. Hieronder staan de maatregelen:

  • Iedereen meld zich aan via het aanmeldformulier. Aan de hand hiervan spreken we een tijdstip met je af. Zo voorkomen we dat we met teveel mensen in één ruimte zitten.
  • Er is voldoende ruimte om minimaal 1.5 meter afstand van elkaar te houden.
  • Iedere bezoeker desinfecteert zijn handen met desinfectiegel. Wij zorgen voor voldoende desinfectiegel.
  • Voorafgaand aan je bezoek desinfecteren wij de computer en de ruimte.
  • Heb je verkoudheidsklachten? Blijf dan thuis!

· Iedereen een boom en struikenactie
In het najaar komt Groene Loper Kampen met een nieuwe actie: dankzij provincie Overijssel hebben we 110 bomen beschikbaar voor groene initiatieven uit de gemeente Kampen. Provincie Overijssel heeft namelijk als ambitie 1,1 miljoen bomen te planten in de provincie, voor elke inwoner één. Er is keus uit een hele lijst met bomen, waaronder fruitbomen. Weet jij een mooie plek voor een boom? Geef dit dan aan ons door op 15 juni.

Wil je op de hoogte blijven van alle acties binnen Groene Loper Kampen?

Samen de schouders er onder
Samen de schouders er onder

Kernteam Groene Loper Kampen

Het kernteam van Groene Loper Kampen organiseert leuke vergroeningsactiviteiten voor bewoners en ondersteunt startende en bestaande groene bewonersinitiatieven met verschillende vraagstukken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het genereren van fondsen & subsidies, contact met de gemeente, projectplannen schrijven, rechtsvormen & verzekeringen en hoe betrek je meer bewoners bij je initiatief? Momenteel bestaat ons kernteam uit Arjan Broer, Loet van der Heijden en Alma Streefkerk. Maar we zijn op zoek naar versterking. Wil jij graag meedenken met nieuwe creatieve activiteiten? Stuur dan een berichtje naar heijden@natuurenmilieuoverijssel.nl.

Groen voor stenen
Groen voor stenen