NKL Kruidenakker Bornerbroek juni 2017 (24) (Large)
Bloemenlint Enschede is een succes

Groene Loper Enschede

Het project Groene Loper Enschede verbindt bestaande groene initiatieven en maakt deze initiatieven zichtbaar, zodat zoveel mogelijk mensen in aanraking komen met de natuur dicht bij huis.

maak je straat groen tijdens burendag

Geld voor een groene buurt

Op donderdag 24 juni kunnen buren, buurttuinen, verzorgingshuizen en andere maatschappelijke initiatieven met ondersteuning van Groene Loper Losser-Oldenzaal financiën aanvragen bij het Oranjefonds. Deze financiën kunnen zij inzetten om tijdens Burendag, zaterdag 25 september de omgeving te vergroenen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan boomspiegels, geveltuinen, bankjes, een buurttuin, insectenhotel of fruitbomen. Geïnteresseerden kunnen een afspraak maken om tussen 17.00 en 20.00 uur corona-proof binnen te lopen bij Stichting Beien in Enschede Noord. Het kernteam van Groene Loper helpt je bij het invullen van de benodigde formulieren. Bovendien hebben we een aantrekkelijke aanbieding voor de aanschaf van biologische bollen. Je kunt je hier aanmelden voor de afspraak.

Burendag is een jaarlijks terugkerend feest dat je samen viert met je buren en de buurt. Dit jaar is Burendag op 25 september. Het is een dag waarop je gezellig samen komt en waarbij buren iets goeds doen voor elkaar en de buurt. Denk aan samen koken, de speeltuin opknappen, maar ook het planten van nieuwe struiken, bomen of bloembollen valt hieronder. De Groene Loper wil bewoners graag betrekken bij hun eigen groene leefomgeving en ondersteunt initiatieven die een aanvraag willen doen om tijdens Burendag de straat of buurt te vergroenen.

Hulp bij financiële aanvraag

Iedereen kan via www.burendag.nl een aanvraag tot 350 euro indienen bij het Oranjefonds om tijdens Burendag een activiteit te organiseren. Wil je als buurtinitiatief dit geld inzetten voor het vergroenen van je straat of buurt, en wil je graag hulp bij de aanvraag? Kom dan op donderdag 24 juni tussen 17.00 en 20.00 uur naar Stichting Beien, Meeuwenstraat 160 Enschede. Het kernteam van Groene Loper Enschede staat met laptops en een drankje klaar om samen met jou de aanvraag in te vullen. Uiteraard nemen we maatregelen om dit corona-proof te kunnen doen. Daarom is het nodig om je vooraf aan te melden.

Biologische bloembollen
Door grootschalige inkoop heeft de Groene Loper een zeer aantrekkelijke aanbieding geregeld voor biologische bloembollen- pakketten. De prijzen liggen minimaal 50 % onder de winkelwaarde. De bloembollen zijn goed voor bijen en vlinders en geven in het vroege voorjaar veel kleur in de straat. Wil jouw initiatief biologische bloembollen poten? We hebben een uitgebreid biologisch bloembollenpakket met 900 bloembollen voor 140 euro. Er is ook de mogelijkheid pakketten van 740, 440 of 225 bloembollen te bestellen. Initiatieven kunnen er voor kiezen deze bloembollen onderdeel te laten zijn van hun aanvraag.

Voorbereiding en voorwaarden
Wil je als vereniging of stichting meedoen? Lees dan hier de voorwaarden voor organisaties. Wil je als buurtinitiatief zonder rechtsvorm meedoen? Lees dan hier de voorwaarden voor particulieren.
De gegevens die wij nodig hebben om je te helpen bij je aanvraag zijn: KvK-nummer (in geval van vereniging of stichting), bankrekeningnummer, NAW-gegevens, een indicatie van de kosten per materiaal/activiteit en het wachtwoord van je e-mailaccount (mocht je deze niet weten, dan kun je ook je eigen laptop meenemen. Dan kun je de aanvraag op je eigen laptop doen).

Coronamaatregelen
Uiteraard doen wij er alles aan om coronabesmetting te voorkomen. Hieronder staan de maatregelen:

  • Iedereen meld zich aan via het aanmeldformulier. Aan de hand hiervan spreken we een tijdstip met je af. Zo voorkomen we dat we met teveel mensen in één ruimte zitten.
  • Er is voldoende ruimte om minimaal 1.5 meter afstand van elkaar te houden.
  • Iedere bezoeker desinfecteert zijn handen met desinfectiegel. Wij zorgen voor voldoende desinfectiegel.
  • Voorafgaand aan je bezoek desinfecteren wij de computer en de ruimte.
  • Heb je verkoudheidsklachten? Blijf dan thuis!
Bloemenlint Enschede
Bloemenlint Enschede

Welkom bij de Groene Loper Enschede

De Groene Loper Enschede maakt onderdeel uit van de Groene Loper Overijssel, een provinciaal project om zoveel mogelijk mensen te betrekken bij natuur, landschap en biodiversiteit. Een mooie manier om dat te doen is door de vele lokale groene (buurt)-initiatieven in Enschede van klein tot groot, met elkaar kennis te laten maken en beter zichtbaar te maken. De Groene Loper Enschede organiseert daarom netwerkbijeenkomsten, gezamenlijke activiteiten en adviseert over financiering van groene initiatieven.

Nieuwtjes vind je ook op onze Facebook Pagina. Lees, kijk, like en blijf op de hoogte.

Ondersteuning voor groene projecten in Enschede

In Enschede zijn verschillende plekken waar je voor ondersteuning terecht kunt voor jouw (groene) initiatief, op diverse thema’s.

Informatie over budgetten voor groene initiatieven

De doelen van de activiteitenbudgetten van de Groene Loper Enschede zijn om:

  • Biodiversiteit te versterken
  • Nieuwe doelgroepen te betrekken bij groen in de stad
  • Samenwerking te stimuleren met andere organisaties en initiatieven

Heb jij voor een nieuw initiatief of een nieuw project budget nodig? Groene Loper Enschede heeft een subsidiewijzer samengesteld, speciaal voor groene initiatieven. Heb je vragen over subsidiemogelijkheden voor je groene initiatief, neem dan contact met ons op via groeneloperenschede@gmail.com

Ondersteuning bij vrijwilligers

Werk je als initiatief met vrijwilligers, of wil je dit gaan doen? Dan is M-Pact een partij die ondersteuning kan bieden aan jouw initiatief. M-Pact is een samenwerking tussen het voormalige Vrijwilligers 053 en de Volksuniversiteit Enschede. M-Pact beheert een (vrijwilligers)vacaturebank. Ook kun je bij hen terecht voor praktische informatie over o.a werven & behouden van vrijwilligers, de vrijwilligersvergoedingen, VOG en nog veel meer.

Natuur en Milieu Overijssel bracht een brochure uit over werken met vrijwilligers. Lees hier meer over de zes stappen van het binden & behouden van vrijwilligers.

Voor wie?

Er zijn veel mensen in Enschede actief om hun eigen omgeving en buurt groener te maken. Bijvoorbeeld door geveltuintjes aan te leggen, een wijkmoestuinproject te beginnen, een natuurspeelplek te ontwikkelen, het zaaien van bijen en vlinderbloemen of stadslandbouw te bedrijven.

Groene initiatieven in Enschede kunnen budget aanvragen bij Jij Maakt de Buurt.

Andere financiële suggesties via onderstaande link "Geld en financiering".