hsb-wanneperveen

Hoogstambrigade Steenwijkerland

Met enthousiaste mensen trekken we met vaste regelmaat in zomer en winter particuliere boomgaarden in om ze te herstellen en onderhouden.

Onze brigade is geboren uit pure hobby. In het kader van ‘Dorpen in het groen’ hebben we in de jaren negentig zelf wat fruitbomen aangeschaft. Daarbij kregen we een snoeicursus om onze fruitbomen goed te laten groeien. Het bleek al snel dat snoeien moeilijker was dan gedacht en om meer praktijkervaring op te doen besloten we, in overleg met Landschap Overijssel, ook bij anderen fruitbomen te snoeien. Landschap Overijssel zorgde voor al het gereedschap en gaf ons daarbij vakkundig advies.

fruitbomen in Steenwijkerland

In 1997 zijn wij gestart met vier snoeiers. Drie jaar later kregen we de vrijwilligersprijs van Landschap Overijssel voor ons enthousiasme en onze inzet. Intussen zijn we flink gegroeid. De groep bestaat nu uit negen personen die met vaste regelmaat in zomer en winter particuliere boomgaarden herstellen en onderhouden. Ook de naam van de brigade is aangepast. Sinds 2008 noemen we ons ‘de Hoogstambrigade Steenwijkerland’.

Ben jij ook enthousiast geworden of wil je eens meedoen? We zoeken altijd nieuwe leden!

bijna 25 jaar actief

Wij zijn de Hoogstambrigade Steenwijkerland. Ons doel is het verzorgen van hoogstamfruitbomen in Steenwijkerland, zodat zij een sieraad vormen in het landschap. Onze groep bestaat nu uit 9 leden, 8 mannen en één vrouw, die met elkaar gemeen hebben dat ze belangstelling hebben voor (het snoeien van) hoogstamfruitbomen en houden van werken in de natuur. We zijn in twee perioden van het jaar actief: De wintersnoei en de zomersnoei. Wij hebben bij een groot aantal adressen in Steenwijkerland gesnoeid, soms maar een paar bomen, soms ook boomgaarden met meer dan tien bomen. Meestal gaat het om oude bomen waar vaak langdurig weinig of geen onderhoud aan is gepleegd. Maar we zien ook een toename van recent aangeplante boomgaardjes waar men ons vraagt eens te komen snoeien. Belangrijk voor ons is dat vele eigenaren van hoogstambomen weer veel plezier hebben van hun bomen en het niet alleen maar meer als last zien. Zelf zien de mensen waar we snoeien de hoogstamfruitbomen als een sieraad die hun woonomgeving verrijkt.

Klik hier voor de activiteitenagenda