lo14198

Hoogstambrigade Hof van Twente

De Hoogstambrigade Hof van Twente is actief tussen Wierden en Rijssen en verschillende kleine ploegen. In dit gebied zijn veel kleine boomgaarden die onze aandacht krijgen, zodat de oude fruitrassen en hun vele gebruiksmogelijkheden blijven bestaan.

Redden van de boerenboomgaarden

Ons doel is het in stand houden en onderhouden van hoogstamfruitbomen (appel, peer, kers, pruim en noot) ten einde de landschappelijke, recreatieve, cultuurhistorische, ecologische, genetische, economische en esthetische waarden ervan te behouden c.q. te verhogen.

Ook alleenstaande fruitbomen, vaak restanten van een oorspronkelijke boomgaard, maken het landschap afwisselend en aantrekkelijk voor mens, plant en dier. De belangrijkste bedreiging voor de hoogstamfruitbomen is dat de bomen niet meer worden onderhouden. Waar ooit het verlies aan economische betekenis de reden was, is nu het gebrek aan tijd en deskundigheid om te kunnen snoeien de bedreiging. Juist bij de jonge aanplant is het noodzakelijk om regelmatig te snoeien. Vaak vergeten eigenaren dit omdat ze onbekend zijn met de groei van deze prachtige cultuurbomen. Wij helpen je graag verder!

In 2017 won onze groep de Vrijwilligersprijs! Wij zijn iedere donderdagmorgen actief tussen 1 oktober t/m 31 maart en kunnen zeker nog nieuwe leden gebruiken in de omgeving van Enter en Rijssen.

Ken je ook snoeiadressen n de omgeving van Enter, Rijssen en Wierden? Laat het ons weten via het contactformulier.