GB meanderhof voorjaars 2021

Ecowijk de Meanderhof Zwolle

De ecowijk Meanderhof is een buurtje van 50 huizen midden in Stadshagen Zwolle. De bewoners beheren al sinds 2008 het gemeentelijk en gemeenschappelijk groen in de eigen omgeving. Een boomgaard met fruithaag, een bijen- en bloementuin, een insectenhotel, een wormenhotel, en een boekenhotel; een plek voor de kinderen, plekken waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, een pizza-oven en vuurplaatsen. We zien dat dit effect heeft hoe de mensen samen wonen, maar ook op het aantal bijen, vlinders en vogels. Ook egels maken gebruik van de schuttingvrije achtertuinen.

In een zwolse tuin mag de kievitsbloem niet ontbreken...
In een zwolse tuin mag de kievitsbloem niet ontbreken...

Beheer eigen buurttuin

Het doel is om een fijne plek te bieden voor alle bewoners: mensen, kinderen, dieren EN planten. En het liefst in samenhang met elkaar.

Maandelijks werken de bewoners aan onderhoud en (verdere) inrichting van het gebied. Daardoor blijven de bloemen mooi en de bijen blij. We hebben nu al kunnen genieten van fluitconcerten van vogels, gefladder van vleermuizen en vlinders, (w.o. koninginnepage, 1x waargenomen) en een onverklaarbaar gearriveerde ringslang.

We maken gebruik van eigen gereedschap en aanvullend materiaal van Landschap Overijssel.

insectenhotel
insectenhotel

Insectenhotel wordt (ook) goed bewoond

We beheren ongeveer een halve hectare deels particuliere en deels gemeentelijke grond.

Op die grond is een groot insectenhotel gebouwd en staan er diverse kleinere. Ook is er een leemhoudende insectenbank voor gravende insecten. Natuurlijk is er bij de beplanting ook rekening gehouden. Er zijn jaarrond bloemen, van bloembollen in het vroege voorjaar tot bloeiende klimop in het late najaar.

Verzamellocatie: Tiendschuurstraat 66 Zwolle (Stadshagen). We werken samen met maatschappelijke organisaties als Landschap Overijssel, Groene Loper Zwolle, Vlinderstichting en meer.

  • Vlinderstrook en appelboom
  • maandelijks aan de slag

Actiepunten tbv insecten (in kader van Bijenbeweging Overijssel)

  • Bewust nalaten gebruik chemische bestrijdingsmiddelen;
  • Aanplant gevarieerde bomen en struiken;
  • Aanplant voorjaarsbloeiende bolgewassen;
  • Inzaaien bloemenmengsel via Groene Loper Zwolle
  • Acties van voorlichting, educatie en bewustwording;
  • Plaatsen insectenhotels;
  • Buurtbewoners betrekken bij de activiteiten;

Kortom: We willen in de Meanderhof een fijne plek bieden voor mens, plant, en dier. En soms komt alles bij elkaar in een bijzonder hoekje. Klik daarvoor op onderstaande link.

Contact opnemen?

Als je meer informatie wil over de Meanderhof, of je lijkt het leuk om hier eens zelf rond te kijken? Vul dan onderstaand contactformulier in. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

Groene Loper Zwolle

.

partner

Groene Loper Zwolle

De Meanderhof is aangesloten bij Groene Loper Zwolle.