Natuureducatie1
Terug naar overzicht

Vrijwilligersvacature: Gastdocent natuur en milieu educatie

Almelo
Natuureducatie, Natuurkennis

Heb jij net als ons een passie voor de natuur?

Vertel over jou eigen interesses, hobby’s of werk en deel jou enthousiasme met kinderen in het basisonderwijs. Denk aan iets met techniek, water, natuur, creativiteit, geschiedenis of een verzameling. Zoals sterrenkunde, je eigen groentes en fruit kweken, roofvogels, afvalscheiding, je eigen amfibieën of een vogelspinnen, fruitkweker, postduiven, boswachter, archeologie, je eigen meubels maken van hout, … noem het maar op! Als gastdocent word je een paar keer per jaar gevraagd en krijg je een vrijwilligersvergoeding. Je staat bijvoorbeeld 2uur voor de klas of thema afhankelijk, lekker buiten. Belangstelling of meer weten, mail ons. Gastdocent toch niks voor jou? We zoeken ook andere vrijwilligers, help bij activiteiten zoals: de scharrelkids, de bouw van het paviljoen, PR-manager, Groene visite, webredacteur of misschien wel bestuurslid? Meer informatie kijk op:

https://www.ivn.nl/afdeling/almelo/vrijwilligers-en-vacatures

Waarom gastdocenten?

Buitenlessen en natuuronderwijs op school zijn lang niet altijd meer vanzelfsprekend, maar wel heel belangrijk en leuk! Daarom zet IVN zich landelijk in om voor scholen en leerkrachten het makkelijk en leuk te maken om met natuureducatie aan de slag te gaan, zowel in de klas als daarbuiten. Natuur en de vrijheid om buiten te bewegen, is belangrijk voor kinderen. Door natuuronderwijs, natuureducatie of natuurbeleving stimuleer je milieubewust gedrag bij kinderen wat bepalend is voor het gedrag nu en in de toekomst. Daar kan jij aan bijdragen, door je passie te delen. Hoe gaaf is dat!

Huidige gastdocenten IVN Almelo

Scholen kunnen een gastdocent aanvragen over een thema wat hun aanspreekt. Bestaande gastdocenten of excursies van IVN Almelo vertellen bijvoorbeeld over: Paddenstoelen, Fossielen, Weidevogels spotten, Tiny Forest, Imker en (Over)Leven in het wild. Sommige op school, anderen op locatie zoals bij de Imker zelf.

Hoe gaat het in zijn werk

· Je gaat op afvraag scholen in Almelo en omgeving bezoeken en verteld als ‘Gastdocent’ over je passie met bijvoorbeeld een leuke opdracht. Dit zal een aantal keer per jaar voorkomen.

· Eenmalig je eigen verhaal met evt. opdrachten of iets laten zien voorbereiden. Hierbij kunnen we ook helpen.

· Je krijgt een vaste vrijwilligersvergoeding van €25 per scholenbezoek overgemaakt, dit staat gelijk 4 uur van €4,50 per uur. Waarvan bijvoorbeeld 2 uur op de school en de resterende 2 uur voor voorbereidingen en op locatie komen kunnen dienen. De invulling ben je vrij in.

· Ter informatie, de school betaald €45. Met de resterende €20 euro wordt het in stand houden van natuur en milieu educatie gesteund.

Voorwaarden

1. In bezit zijn van een VOG (Verklaring van goed gedrag), in verband met activiteiten met kinderen. Heb je die nog niet, dan kunnen we kosteloos een VOG voor je aanvragen.

2. IVN-lid zijn, voor maar €24 per jaar. https://www.ivn.nl/word-lid. Ben je al lid van het IVN? Dan hoef je niks te doen.

Belangstelling?

Stuur een mail naar Elise Reimink van het IVN Almelo: educatie.ivn.almelo@gmail.com en we nemen contact met je op. We verheugen ons erop!