gereedschapsdepot

Must haves: gereedschappen

Goed gereedschap is onmisbaar bij landschapsbeheer en -onderhoud. Maar welk gereedschap heb je nodig? Wat gebruik je precies voor die specifieke taak? En dat ene gereedschap met die bijzondere vorm, hoe heet dat ook alweer? Groenbezig vertelt je graag meer over de verschillende gereedschappen, zodat jij precies weet wat je wanneer nodig hebt. Als vrijwilliger of vrijwilligersgroep zal je niet elk gereedschap zelf ook in bezit hebben. Dan is het handig om te weten dat je terecht kunt bij de gereedschapdepots van Landschap Overijssel, zie voor meer informatie ook de knop onderaan dit artikel. 

Groenbezig nodigt je ook uit om mee te doen aan de gereedschappen-quiz op Instagram. Ga naar het Instagram-profiel groenbezig_overijssel en test eerst je kennis via stories of via het hoogtepunt op die pagina. Lees daarna pas verder op deze pagina.

Het overzicht van uitgelichte gereedschappen in dit artikel wordt regelmatig aangevuld.

Heb jij meegedaan aan de quiz op Instagram? Je ziet hieronder in de slider eerst de detailfoto en daarna het totaalbeeld van het betreffende gereedschap. Onder de afbeeldingen staat de beschrijving van het gereedschap.

  • Detail...
  • ... en totaalbeeld van snoeizaag silky

Snoeizaag

Een snoeizaag is een onmisbaar stuk gereedschap bij natuur- en landschapsbeheer. Je knot er wilgen mee, je snoeit fruitbomen, je zaagt houtwallen dicht bij de grond af en het is handig bij bijvoorbeeld het verwijderen van jonge bomen uit heidegebieden. Essentieel bij het gebruik van een snoeizaag: zorg dat deze scherp is. Want een scherpe snoeizaag maakt de werkzaamheden lichter, je kan meer doen én je voorkomt verwondingen. Je hebt verschillende typen snoeizagen, kies dus altijd de goede zaag bij het werk.
Deze uitgelichte zaag - snoeizaag Silky - is voor lichte snoeiwerkzaamheden in fruitbomen en houtwallen.

Algemeen depot

Verdeeld over Overijssel beheert Landschap Overijssel verschillende gereedschapsdepots. Vanuit deze depots kunnen groene vrijwilligers materiaal lenen. Zo leen je hier gereedschap lenen voor o.a. aanplant van bomen en voedselbossen, onderhoud aan fruitbomen en houtwallen, en voor het schonen van vennen en heideterreinen. Ook groene buurtinitiatieven en bouwers van (buurt-) insectenhotels kunnen bij de depots van Landschap Overijssel terecht. Depotbeheerders zorgen ervoor dat het gereedschap goed en scherp blijft, en (dus) voor uitleen geschikt. Dat is fijn om mee te werken en het voorkomt ongevallen. Op de informatiepagina staan (extra) voorbeelden van benodigd gereedschap voor bepaalde klussen.

Wanneer mogen de depots jou verwelkomen? Je regelt jouw aanvraag via de website van Landschap Overijssel. Ook de plek voor meer informatie.