Plant een boom aan in je eigen buurt
De komende tijd worden er veel bomen in Nederland aangeplant. In de eerste plaats om CO2 vast te leggen, als een van de maatregelen om de klimaatverandering aan te pakken. Maar bomen zorgen ook voor schaduw, geven tegengas aan een stevige regenbui (want bomen vangen de regen op en geven het geleidelijk door aan de bodem), zorgen voor schuil en voedselgelegenheid voor vogels insecten en andere dieren. Daarnaast zorgen sommige bomen voor fruit, voor schoonheid, voor genot, en verder mogen bomen natuurlijk ook gewoon bomen zijn.
Met Plan Boom hebben we een mogelijkheid om met zijn allen te helpen om in je eigen omgeving bomen aan te planten. Hieronder kun je lezen hoe je dat verder kunt aanpakken.
In de provincie Overijssel heet het overkoepelende plan "iedereen een boom".
Kan ik zelf (helpen) planten?
Ja, in het plantseizoen kun je zelf aan de slag. Alleen of met de buurt, de lokale energiegroep, de sportvereniging, met school of een bedrijf of met een vriendengroep. Je kunt ook helpen bij een plantactie in jouw provincie, of bestel een boompjespakket van Plan Boom.
Kan ik vrienden, familie, buren, collega's vragen om mee te doen?
Ja, wij vinden het juist heel erg fijn als je dat doet. Het zou fantastisch zijn, als iedereen een steentje bijdraagt. Voel je vrij om er met anderen over te praten. Deel informatie uit. Schrijf een tekst op instagram of Facebook. Organiseer een avond in de buurt, of bestel hier meteen wat boompjes die je hen cadeau kan geven.Er zijn veel manieren en je kunt zelf bepalen wat het best bij jou past. Zo dragen we allemaal iets bij en kunnen we miljoenen bomen planten.
Hoe kan ik locaties vinden?
Niemand kent een buurt of streek zo goed als de mensen die er wonen. Daarom is het heel erg handig als iedereen zelf, in eigen leefomgeving, naar goede plant-locaties zoekt. Dat kan, heel simpel, door goed rond te kijken. Als je ergens ruimte ziet waarvan je denkt dat er goed bomen kunnen staan, maak er dan een foto van en schrijf de adresgegevens op. Vervolgens kun je uitzoeken wie de eigenaar van de grond is en vragen of hij/zij mee wil doen. (Dat kan een persoon zijn, of een bedrijf of overheid. Je kunt het – als je er zelf niet achter komt – navragen bij de gemeente.) Een paar bomen kunnen vaak vrij eenvoudig worden aangeplant. Als je ergens echt veel meer bomen wil planten, moet eerst goed gekeken worden of dit kan, in het bestemmingsplan. Neem contact met ons op, als je hulp nodig hebt.
Kan ik meedoen om mijn CO2 te compenseren?
De klimaatverandering vraagt van ons allemaal dat wij duurzamer gaan leven. Iedereen kan daar zelf een invulling aan geven. Sommige mensen kiezen ervoor om – bijvoorbeeld – vliegreizen te maken en willen dit graag compenseren. Dit kan je soms al direct regelen bij het boeken van je vliegticket of via Trees for All. Je kan het ook op andere manieren regelen. Bestel hier meteen wat boompjes die je zelf aan kan planten, of doe een donatie bij Plan Boom.
Wat is Boompjes voor beginners?
De eenvoudigste manier om mee te doen, is door zelf een of meer boompjes te planten. Bijvoorbeeld in je eigen tuin. Zin om mee te doen en geen groene vingers? Bestel dan hier het Boompjes voor Beginners-pakket. Voor 25 euro krijg je je boompje(s) thuis bezorgd met een makkelijke handleiding erbij. Nu met vijf gratis milestone-kaarten!
Wie zorgt voor de boompjes nadat ze geplant zijn?
Een boom bindt gemiddeld één ton CO2 in 50 jaar. Dat is enorm belangrijk in de strijd tegen klimaatverandering. Maar dan moet het boompje wel de kans krijgen om te groeien. Zeker in de eerste jaren, vlak na aanplant, is een boom nog erg kwetsbaar. Daarom is het heel belangrijk dat iedereen ze zelf in de gaten houdt, in eigen buurt of wijk. Als er dan, bijvoorbeeld, weer een droge, warme zomer komt, kun je ze even water geven.
Waarom bomen te planten als men ondertussen ook blijft kappen?
Het valt soms moeilijk te begrijpen dat er zoveel bomen worden gekapt. Het kappen gebeurt om diverse redenen. Bijvoorbeeld omdat er naast een klimaatcrisis ook een biodiversiteitscrisis is. Insecten zijn de dupe van een afnemende variatie in natuur en landschap en daarom moeten we ook die variatie vergroten. Op bepaalde plekken moeten er dan bomen gekapt worden. Maar bomen zijn soms ook oud of ziek of kaprijp. Veel van dit hout wordt gebruikt als bouwhout of bijvoorbeeld voor keukens en interieur.
Het klimaatprobleem vraagt dat we echt groter denken. Wij vinden dat er veel meer ruimte in ons land moet worden vrijgemaakt voor bomen en natuur. Waar mogelijk willen we dat bestaande bomen goed worden beschermd, en dan … minstens 10 miljoen erbij.
Meer informatie over Bomenkap op deze site.