Workshop Levende Tuin
Tuincoach Sandra van der Zwaag - Foto: Bertha van Dijk
Terug naar overzicht

Gezocht: tuincoach (vrijwillig)

31 August 2023
Steenwijkerland
Buurttuinonderhoud, Bomen planten, Voedselbos, Biodiversiteit, Natuureducatie, Natuurbeleving, Natuurkennis, Duurzaamheid, Netwerken en samenwerken

Stichting Duurzaam Steenwijkerland zet zich in voor een energieneutraal en duurzaam Steenwijkerland. Dit doen we samen met de gemeente Steenwijkerland, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven. Vanuit de stichting ondersteunen wij projecten op het gebied van duurzaamheid. Denk aan energie- en tuincoaches, zwerfvuilteams en ons Infopunt Duurzaam Doen in Steenwijk. Om meer tuinen in Steenwijkerland te vergroenen zoeken wij een tuincoach.

Dit ga je doen

Als tuincoach zet je je actief in om meer tuinen in de gemeente Steenwijkerland te vergroenen:

“Via Stichting Duurzaam Steenwijkerland komt een aanvraag binnen voor tuinadvies. Je neemt contact op met de tuineigenaren. Ze hebben bijvoorbeeld geen idee wat ze met hun tuin moeten, wat de beste indeling is, wat goed is voor dieren en insecten, hoe ze de tuin zo duurzaam mogelijk kunnen maken of ze willen een tegeltuin omzetten naar een levendige tuin. Je maakt een afspraak, bereid deze voor en gaat vervolgens samen de tuin in. Dit bezoek duurt ongeveer een uur. De eerste ideeën benoem je tijdens dit gesprek al. Sommige dingen zoek je uit en koppel je later terug. De afwisseling in al die tuinen, mensen en vragen maakt het zo leuk. Bij thuiskomst maak je een kort verslag van je bezoek met tips en advies. Deze mail je naar de tuineigenaren zodat ze alles op hun gemak kunnen nalezen. Alweer een leuk gesprek en mooi advies gegeven.”

Zo draag jij bij aan een duurzaam Steenwijkerland!

Voor iedereen met groene vingers

Regelmatig overleg je met de andere tuincoaches binnen de stichting. Zo leer je van elkaar, je bespreekt bezochte tuinen, spart met elkaar en er is alle ruimte om vragen te stellen. Iedere tuincoach heeft z’n eigen stijl en dat is inspirerend. Om je kennis bij te spijkeren, kun je gratis workshops volgen via Stichting Duurzaam Steenwijkerland. Een opleiding is niet nodig en je hoeft niet alles te weten over tuinieren. Zolang je maar enthousiast bent en groene vingers hebt.

Dit neem je mee

Als tuincoach:

  • Hou je van tuinieren en van groene, levendige tuinen
  • Kun je goed luisteren naar de vragen en wensen van tuineigenaren en ga je daarop in
  • Heb je de tijd om minimaal 1 tuin per week te bezoeken en advies te geven

Dit krijg je ervoor terug

  • Veel zelfstandigheid en vrijheid om je werk zelf in te delen
  • Samenwerking met een enthousiast team vrijwilligers die een gezamenlijk doel hebben
  • Voldoening, omdat je een waardevolle bijdrage levert aan een groen Steenwijkerland

Tuincoach Sandra: liefde voor groen

“Ik ben opgevoed met planten, liefde voor groen en de natuur. Voor mijn werk was ik al bezig met een gezonde leefomgeving en wat groen voor je kan doen. Ik zag zoveel versteende tuinen. Er ging een knop om, hier moest ik iets mee doen. Daarom zet ik mij in om zoveel mogelijk mensen te helpen om de tuin te vergroenen.”

Reageer nu

Ben je enthousiast en wil je als tuincoach aan de slag? Stuur je reactie naar info@dzst.nl. Heb je vragen? Neem contact op met Robbert Vlagsma (coördinator) via 06-29418194.