Grote schoonmaak
Schoonmaakactie op het water
Terug naar overzicht

Grote schoonmaak in Nationaal Park Weerribben-Wieden op World Cleanup Day

16 September 2023
Giethoorn & Ossenzijl
Duurzaamheid, Natuurbeleving, Biodiversiteit, Bewonersinitiatief, Landschapsbeheer

Op zaterdag 16 september organiseren Stichting Duurzaam Steenwijkerland en Nationaal Park Weerribben-Wieden samen een ‘Cleanup Day’. Het doel is het Nationaal Park zo goed als zwerfafval vrij te maken. Samen met enthousiaste bewoners gaan ze het water op om met grijpers en netjes zoveel mogelijk afval op te ruimen. Jaarlijks belandt er zo´n 50 miljoen kilo afval in de natuur. Dat is slecht voor de natuur én de mens. Met deze actie wordt niet alleen opgeruimd, maar ook aandacht gevraagd voor dit probleem.

World Cleanup Day

Als je meedoet aan de opruimactie in het Nationaal Park, dan ben je niet alleen. 16 september is namelijk World Cleanup Day. Op deze dag komen mensen wereldwijd samen met als doel de aarde helemaal vrij maken van afval. Vorig jaar is er op één dag, samen met 15 miljoen vrijwilligers over de hele wereld, maar liefst 60.000 ton afval verwijderd. Dit jaar doen er 191 landen mee.

Help ook mee

Om zoveel mogelijk zwerfafval op te ruimen, zoeken Stichting Duurzaam Steenwijkerland en Nationaal Park Weerribben-Wieden bewoners die niet vies zijn van een beetje afval en hun handen graag vuil willen maken. Dat kan alleen, samen of met het hele gezin.

In Giethoorn en Ossenzijl

De Cleanup Day is op zaterdag 16 september van 10.00 tot 12.00 uur. Vanuit Giethoorn en Ossenzijl vertrekken boten en kano’s om zoveel mogelijk afval uit het water en van de oevers te halen. Grijpers, vuilniszakken, handschoenen en hesjes worden geregeld vanuit Stichting Duurzaam Steenwijkerland. De ochtend eindigt gezellig met koffie/thee/limonade en wat lekkers. Per locatie kunnen maximaal 25 mensen het water op. Aanmelden kan via www.duurzaamsteenwijkerland.nl/world-cleanup-day