foto-snoeischaar
Terug naar overzicht

IVN Rijssen/Enter op zoek naar helpende handen

Rijssen
Monitoring/Onderzoek, Landschapsbeheer, Natuureducatie, Bomen planten

Red de weidevogels op de L:igtenberg

Weidevogels zijn niet meer weg te denken uit ons landschap. Kievitten, grutto's, maar ook de wulp en de tureluur zijn er tot op heden nog. Maar dit kan over niet al te lange tijd wel eens drastisch veranderen, want het gaat slecht met de weidevogels. IVN Rijssen-Enter is altijd op zoek naar enthousiaste mensen die de nesten en weidevogels in de Ligtenberg, Overtoom en het Middelveen inventariseren en bescherming bieden. Ook inventariseren zij de patrijzen in dit gebied in samenwerking met de WBE West-Twente.

Vruchtbaar samenwerken

De werkgroep hoogstambrigade voert met name in het winterseizoen onderhoudswerkzaamheden in het landschap uit. Hoogstamvruchtbomen worden gesnoeid zodat ze gezond en vruchtbaar blijven. Dit kunnen vruchtbomen in boomgaarden zijn, maar ook particuliere tuinen zijn. Deze werkgroep is opgericht in samenwerking met Natuur en Milieu (Wierden) en Landschap Overijssel.

Met zijn allen op pad

Paddentrek
In Holten aan de Broekweg wordt ieder jaar een paddenwand opgezet. Dit omdat op deze plek een paddentrek plaatsvind. De padden willen de Broekweg oversteken. Ze zijn dan erg traag door de kou en worden anders massaal doodgereden. Ook vrijwilligers van het IVN Rijssen-Enter helpen bij het legen van de emmers waar de padden in vallen.

Een goede ontvangst

Op de dagcamping, aan de Borkeldweg 17 in Markelo ligt de Informatieboerderij ’n Witten. De boerderij is gelegen in het natuurgebied de Borkeld, tussen Rijssen, Holten en Markelo. Hier is een permanente tentoonstelling over het omliggende natuurgebied. Daarnaast is er een zwerfstenenverzameling, een herkenningstuin en nectarkroeg. De boerderij is gedurende 1 mei tot en met eind oktober voor het publiek geopend op woensdag, zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur. Bezoekers worden dan verwelkomd door een vrijwilliger.