LO08012
Maken broeihoop - Ruud Ploeg
Terug naar overzicht

Maak een broeihoop voor de ringslang in eigen tuin

Overijssel
Natuurbeleving, Landschapsbeheer, Bewonersinitiatief

Kom jij weleens een Ringslang tegen?

Als je in waterrijk gebied woont, misschien wel. Vroeger kwam deze voor mensen onschuldige (niet-bijtende) slang veel voor in waterrijke gebieden. De Ringslang is voor voedsel afhankelijk van grotere doorgaande watergangen. Ook moet er begroeiing langs de oevers beschikbaar zijn om te schuilen. Maar omdat we ons land zo netjes onderhouden, heeft deze slang het moeilijk. De plekken om zich te verstoppen en eieren te leggen worden steeds minder.

Zelf een broeihoop maken

De ringslang is één van de aandachtsoorten waar Natuur voor Elkaar extra haar best voor doet. We willen graag het leefgebied van de ringslang te verbeteren, o.a. door het aanleggen van broeihopen. Hier kunnen ze hun eieren in leggen of een overwinteringsplek in vinden. Doe je mee? Een broeihoop aanleggen is niet moeilijk. Mark Zekhuis, ecoloog bij Landschap Overijssel laat in dit filmpje zien hoe je een broeihoop maakt in eigen tuin. Voorwaarde is dat je tuin grenst aan het water in een omgeving waar de ringslang voorkomt. Het is vrij eenvoudig én leuk om samen te doen!

Hoe maak ik een broeihoop olv Mark Zekhuis

Ringslang in het water op zoek naar prooi
Ringslang in het water op zoek naar prooi  -  Annie Keizer

Aandachtssoorten in Overijssel

Natuurbeleid is een verantwoordelijkheid van de provincies. Landschap Overijssel kan helpen met advies en uitvoering.

Naast bescherming van natuurgebieden en kwetsbare soorten vindt de provincie Overijssel het belangrijk dat mensen zich meer bewust worden van natuur, ook in hun directe leefomgeving. Met het programma Natuur voor Elkaar wil de provincie mens & natuur weer dichter bij elkaar te brengen. Het beleven, benutten en beschermen van natuur staat hierin centraal.

Dit laatste onderdeel, bescherming, is gericht op versterking van het leefgebied van 114 aandachtssoorten. Deze soorten zijn zorgvuldig uitgekozen: het zijn planten en dieren waarvoor Overijssel een belangrijk leefgebied vormt, maar waarvoor het normale natuurbeleid onvoldoende bescherming biedt. De provincie stimuleert daarom initiatieven waar deze aandachtssoorten mee vooruit worden geholpen.

In onze speciale brochure over de Ringslang en het aanleggen van een broeihoop kun je alles nog eens rustig nalezen. Je downloadt 'm hieronder.

Brochure 'red de ringslang'

  • Mark Zekhuis
  • Mark Zekhuis
  • Mark Zekhuis
  • Ruud Ploeg

Meer informatie over de ringslang op Natuur voor Elkaar:

Iedereen met grondgebied dat geschikt is voor een van deze soorten, kan plannen indienen:
de subsidieregeling Verbeteren condities voor aandachtsoorten.