Mmmm..... Natuur om op te (vr)eten
Terug naar overzicht

MMM, natuur om op te (vr)eten, struikenactie

Losser en Oldenzaal
Bewonersinitiatief, Bomen planten, Biodiversiteit

Struikenactie Eetbaar Groen

Mmm, natuur om op te (vr)eten… 

De Groene Loper Losser-Oldenzaal zet zich in voor meer groen in de stad. Dit najaar organiseren we een eetbare struikenactie. Want groen is niet alleen mooi en gezond maar is ook een belangrijke voedselbron  voor zowel dieren als mensen. Denk aan bijen, maar ook aan eekhoorntjes, vogels die er hun voedsel vinden. Struiken dragen bij aan een grotere biodiversiteit en daardoor aan een gezonde natuur.

Wat houdt de actie in?

We hebben 5 mooie pakketten samengesteld van fruitstruiken: een snoephaag, bessenstruiken, klimfruit en eetbare landschapjes. Met goede zorg geven de struiken al snel vruchten voor dieren en/of mensen.

Voor wie is de actie?

We willen dat zoveel mogelijk dieren en mensen kunnen genieten van de struiken. Daarom zijn de struikenpakketten gratis voor alle maatschappelijke organisaties (zorginstellingen, sportverenigingen, scholen etc.) en buurtinitiatieven die zelf een stuk openbare grond beheren. Heb je een zonnige plek en zijn er groene vingers die de struiken kunnen onderhouden? Vraag dan vóór 15 oktober je pakketten aan en maak Losser en Oldenzaal groener. Zaterdag 20 november is de uitgifte van de struiken. Hoe laat en waar, daar ontvang je medio oktober bericht over.  

Voor wat, hoort wat.

Met deze actie pluk jij de waardevolle vruchten van de natuur. We leveren de struiken kosteloos en vragen je als tegenprestatie: doe iets terug voor de natuur! Waar maak jij de dieren in jouw omgeving blij mee? Denk aan een voederplank, een insecten-hotel, vetbollen maken, nestkastjes ophangen. Bedenk hoe jij de natuur bedankt  en stuur ons een foto van je actie.

Samenstelling pakketten

Alle struiken zijn bij aankoop 50 - 60 cm hoog (alleen de hazelaar is 60-80 cm). 

SNOEPHAAG
Een snoephaag is geschikt voor een locatie langs een hek of draad. Eventueel is een snoephaag later uit te breiden met andere soorten. De snoephaag bestaat uit:

1x zomerframboos: rubus idaeus ‘Mailing Promise
1x doornloze braam: rubus frut. 'Black Satin'
1x gele herfstframboos: rubus idaeus 'Fallgold'
1x japanse wijnbes: rubus phoenicolasius

BESSENSTRUIKEN

Waar minder ruimte beschikbaar is, kunnen bessen ook prima ‘plat’ gesnoeid worden. De takken van de bessenstruiken worden dan vastgezet aan een aantal horizontale draden, waardoor een ongeveer 50 cm brede ‘haag’ ontstaat. Het bessenstruikenpakket bestaat uit:

1x witte bes: Ribes rub. 'Witte Parel'

1x rode bes: Ribes r. 'Jonkheer van Tets'

1x zwarte bes: Ribes nigr. 'Titania'

1x rode kruisbes (kleine stekels): Ribes u.-c. 'Captivator'

KLIMFRUIT

Het klimfruit bestaat uit: de zelf bestuivende kiwibes, passieflora en blauwe druif. Deze gewassen moeten zorgvuldig gesnoeid worden om goed vrucht te dragen. Niet de makkelijkste groep dus, maar met een beetje zorg en aandacht krijg je een geweldige oogst en een zee van bloemen op een klein oppervlak!

1x zelf bestuivende kiwi bes: Actinidia a. 'Issai'

1x passieflora: Passiflora caerulea

1x blauwe druif: Vitis 'Boskoop Glory'

EETBAAR LANDSCHAPJE 1

Wanneer we ze zelf aanplanten kiezen we bij voorkeur soorten die grotere vruchten hebben, zodat ze ook voor onszelf aantrekkelijk zijn. de cultuurvariant van de gele kornoelje heeft grote rode bessen waar je heerlijke ‘olijven’ van kan maken. Ook als wij niet oogsten krijg je met deze soorten een mooi gevarieerde beplanting waar vogels, eekhoorns, vlinders, hommels en andere insecten graag zullen eten, schuilen en slapen.

1 x kornoelje (gele takken): Cornus sericea 'Flaviramea'
1 x meerstammig krentenboompje: Amelanchier lamarckii
1 x pruim (geel): Prunus d. 'Mirabelle de Nancy'

EETBAAR LANDSCHAPJE 2
Er zijn vlieren met grote schermen en grote lekkere bessen. Ook als wij niet oogsten krijg je met deze soorten een mooi gevarieerde beplanting waar vogels, eekhoorns, vlinders, hommels en andere insecten graag zullen eten, schuilen en slapen. Het pakket bestaat uit:

1x hazelnoot: Corylus m. 'Wunder aus Bollweiler'

1x vlier: Sambucus nigra 'Haschberg'

AANVRAGEN

Maatschappelijke organisaties uit de gemeente Losser of Oldenzaal die beschikken over eigen grond kunnen maximaal 5 gratis pakketten fruitstruiken bestellen. Of je in aanmerking komt voor 1, 2 of meer pakketten, hangt af van de hoeveelheid aanvragen. Vul daarom het invulmenu in volgorde van voorkeur in. Wil je bijvoorbeeld het liefst 4 klimfruitpakketten ontvangen, vul dat dan elke keer in.