klimplanten
Terug naar overzicht

najaarsactie 2023 'Van Boven en Onder GOED' - met gratis klimplanten

23 September 2023
Losser en Oldenzaal
Biodiversiteit

Najaarsactie Van Boven en Onder GOED.

Kale schuttingen, (garage)muren en gevels worden levende, verticale tuinen.

Ieder jaar helpt de Groene Loper buurtinitiatieven, verenigingen en (maatschappelijke) instellingen om de straat te vergroenen. In de najaarsactie ‘Van Boven en Onder GOED’ biedt de Groene Loper Losser-Oldenzaal klimplanten en bodemverbeteraar voor leven bóven en onder het maaiveld.

Bewonersinitiatieven kunnen gratis klimplanten en bodemverbeteraar aanvragen bij de Groene Loper Losser-Oldenzaal om samen de buurt te vergroenen. Met de actie geeft de Groene Loper, samen met provincie Overijssel, een impuls aan de biodiversiteit in de gemeente.

Van Boven en Onder GOED

Dit jaar gaan we de hoogte in. We zien dat heel veel muren en schuttingen kaal zijn en niet worden benut voor vergroening. Zonde, want een groene gevel ziet er echt heel anders uit. En het zorgt ook nog eens voor verkoeling tijdens warme zomermaanden. Naast bovengrondse vergroening vragen we met deze actie ook aandacht voor een gezonde bodem. Zo zorg je niet alleen voor meer levende natuur boven de grond, maar ook daaronder. Daarom krijgen bewoners mooie klimmers en andere planten mee, én bodemverbeteraar. Zo wordt het echt ‘Van Boven en Onder GOED’.

Wie kunnen meedoen?

Buurtinitiatieven (bestaan uit minimaal twee buren, maar meer is leuker)

(Sport)verenigingen die hun terrein willen vergroenen

Maatschappelijke organisaties zoals verzorgings/verpleeghuizen en scholen

Wat zijn de voorwaarden?

In of aan de openbare ruimte: je ziet de klimplanten vanaf de straat. Dus zet ze tegen je gevel, tegen de buitenkant van je tuinmuur of aan de straatkant van je garage of schuur.

De eigenaar van de grond én de eigenaar van de muur moeten akkoord zijn: dus als je geen voortuin hebt en de planten tegen de gevel van je huurhuis wilt laten groeien moet de gemeente toestemming geven om stoeptegels te verwijderen en de woningcorporatie toestemming geven om klimplanten tegen je muur te laten groeien.

In het aanmeldformulier kun je aangeven wie in jouw geval de eigenaren zijn. Wanneer de locatie goed is ingevuld, kunnen wij centraal toestemming vragen aan gemeente en/of woningcorporaties. Daarna hoor je van ons of je een gratis pakket ontvangt.

Aanmelden : AANMELDEN VOOR DEZE ACTIE KAN NIET MEER. WE HEBBEN DE AANMELDERS INMIDDELS LATEN WETEN WANNEER ZIJ PLANTEN KUNNEN KOMEN OPHALEN.

Aanbod van planten:

We hebben 2 pakketten samengesteld.

1. Pakket ‘Vlinders en Zoemers’.

Deze vrolijke bloeiers zijn een sieraad tegen elke muur. Vlinders, bijen en andere zoemers bezoeken de bloemen graag voor de nectar.

Samenstelling:

- 1 x Kamperfoelie

- 1 x Clematis

2. Pakket ‘Vogels’

In deze dichte begroeiing vinden vogels een veilig plekje om te vluchten voor gevaar of om te nestelen. De Klimroos zorgt in juni voor frisse witte bloemen en de bloemen van de klimop leveren in het najaar nog lang nectar voor de zoemers.

Samenstelling:

- 1 x Klimhortensia

- 1 x Klimop (Hedera)

- 1 x Hondsroos (klimmer)

Eigenschappen

Naam

Inheems

Groenblijvend

Functie

Bloeitijd

Zon

Halfschaduw

Schaduw

Zelfhechtend

Wilde kamperfoelie (Lonicera periclymenum)

x

Nectar

juni-aug

x

x

Groenblijvende bosrank (Clematis armandii, Apple Blossom)

x

Nectar

mrt-apr

x

x

Hondsroos (donderroze bloem, klimmer met rezobottels)

x

Nectar

juni

x

x

Klimop (Hedera helix)

x

x

Nectar en beschutting

sept-nov

x

x

x

x

Klimhortensia (hydrangea anomala 'Petiolaris')

Nectar en beschutting

mei-juni

x

x

x

Beide pakketten worden geleverd met een zak biologische, verrijkte tuinaarde. Je ontvangt bij je pakket ook 2 stokrozen kado :-)

Hoe groeien klimplanten tegen een muur?

Klimop (Hedera) en Klimhortensia: dit zijn de zelfhechtende soorten in ons aanbod. Het voordeel is dat de plant zichzelf redt door zich stevig vast te houden aan de stenen, de voegen of de schutting.

Kamperfoelie, Clematis, Hondsroos: deze soorten hebben steun nodig om langs omhoog te groeien. Dat kan een latwerk zijn (plantenklimrek, betongaas, draden of palen (bv een pergola). Maar ook een houten om-en-om schutting geeft vaak genoeg houvast voor deze planten.

Zijn klimplanten schadelijk voor de muur?

Een veelgestelde vraag over zelfhechtende klimplanten zoals klimop, klimhortensia of wingerdsoorten is of ze schadelijk zijn voor de muren of bomen waar ze tegenaan groeien.

Stevige, met cementmortel gemetselde muren zullen geen hinder ondervinden. Dat geldt niet voor oude muren, die nog uit kalkmortel zijn opgetrokken.

De hechtwortels hechten zich in dit geval vast aan de zachte kalksubstantie. Genoemde klimplanten moet u wel altijd in de gaten houden.

Ze kruipen overal tussen en de hoofdtakken worden op den duur toch redelijk dik. Zo kunnen ze schade veroorzaken aan de dakgoot of dakpannen. Snoei ze dus tijdig!

Zelfhechtende klimplanten hebben hechtwortels waarmee ze zich kunnen vastzetten op een muur of schutting. Als u gaas aanbrengt, een aantal centimeter van de muur af, kan de klimop zicht hier aan hechten en naar boven klimmen.

De bewering dat door klimplanten de muren vochtig blijven, is niet juist. Integendeel, vroeger plantte men klimop juist tegen koude muren vanwege het isolerende effect.

De woning blijft zo koeler in de zomer en warmer in de winter. Deze werking is vooral te danken aan het feit dat hemelwater via de bladeren wegvloeit en niet via de muur.

(Bron: Eigen huis Magazine)

Verzorging:

Voorbeelden van websites die informatie geven over betreffende planten:

Kamperfoelie: https://plantnu.nl/kamperfoelie/

Clematis Apple Blossom: https://www.yarinde.nl/clematis-armandii-apple-blossom/

Hondsroos (klimmer): https://www.sprinklr.co/blogs/tuinplanten-verzorging/hondsroos

Klimop (Hedera): https://www.mijnhedera.nl/blogs/hedera/hedera-verzorging-alles-wat-u-moet-weten/

Klimhortensia: https://www.hovenier.nl/planten/klimhortensia

BODEMWEETJES:

Wist je dat in één hand rijke grond meer dan 5000 (!) soorten bodemorganismen, aaltjes, mijten en wormen zitten? En dat al die smikkelende kruipers en sluipers de grond ongelooflijk rijk, luchtig en gezond maken? Door bodemverbeteraar te vermengen met jouw tuinaarde, stimuleer je het natuurlijke bodemleven en maak je planten gezond.

Zò fascinerend allemaal! In de bijlage vind je nog wat aanvullende niet-te-versmaden info

Gezonde bodem

Wormenhotel maken

Zoekkaart bodemdieren