sunflower-3508227_1920
Terug naar overzicht

Natuurgids/jeugdbegeleider Engbertsdijksvenen Twente

31 December 2020
Kloosterhaar
Natuurkennis, Natuureducatie, Natuurbeleving, Betrekken van jongeren

Wat is er leuker dan je eigen passie voor de natuur te delen met anderen?! Tijdens excursies weet je andere mensen enthousiast te maken over de natuur, laat je ze verwonderen en deel jij je kennis over de flora en fauna van het gebied. Met jeugdactiviteiten laat je kinderen beleven en herinneringen maken, samen doen om de natuur deelgenoot te maken van hun leven. In de Engbertsdijksvenen zijn wij op zoek naar enthousiaste natuurgidsen en energieke jeugdbegeleiders, mocht je beide ambiëren of één van de twee, het is allemaal mogelijk.

Irene van der Linde, boswachter

Waar is het?

De Engbertsdijksvenen is een bijzonder hoogveengebied in de noordwestelijke hoek van regio Twente. Het natuurgebied is een door Europa aangewezen ‘Natura 2000’ gebied bestaande uit levend hoogveen, herstellend hoogveen en heide. Het herbergt unieke flora, bijzondere diersoorten, en is een waar vogelparadijs. Soorten als lavendelheide, slangenwortel, adder, heikikker, blauwborst, klapekster en kraanvogel zijn een greep uit de soorten die in de Engbertsdijksvenen voorkomen. Momenteel en de komende jaren staat het gebied in teken van natuurherstel om de toekomst van het hoogveen te waarborgen.

Wat ga je doen?

Als natuurgids neem je groepen mee op excursie door het natuurgebied. Afhankelijk van het thema, de doelgroep en je eigen expertise laat je men kennis maken met de ontstaansgeschiedenis van het gebied, de flora en fauna en het natuurherstel wat op dat moment gaande is.

Als jeugdbegeleider laat je kinderen aan de hand van activiteiten de natuur beleven. Op onderzoek uit, verwonderen, zintuigelijk beleven zijn in deze belangrijker dan echte kennisoverdracht, de vraag naar kennis komt immers voort uit een fijne beleving.

Wat vragen wij van je?

Enige kennis van de natuur is natuurlijk een pre, maar je hoeft geen expert te zijn in alles. Heb je een soortengroep waar je veel van weet; paddenstoelen, vogels, etc. is dat natuurlijk handig voor thema excursies. Bij voorkeur woonachtig in de directe om geving van de Engbertsdijksvenen (max. 30 min rijden)

Ervaring met het begeleiden van publiek is niet noodzakelijk maar wel fijn meegenomen. Fysiek mobiel om tenminste een route van 5 km te lopen, waarbij je ook over ongelijk terrein loopt.

Wat bieden wij je

Als nieuw te vormen natuurgidsengroep kijken we samen naar de thema’s , dagen en tijdstippen van de excursies. Je wordt wegwijs gemaakt met het gebied; de flora, fauna, natuurherstel en met de omgang met publiek. Je ontvangt een kleine dag- of kilometervergoeding. Je bent tijdens het vrijwilligerswerk dat je voor ons doet verzekerd voor aansprakelijkheid bij schade aan derden en er is een ongevallenverzekering. Daarnaast krijg je vrijwilligerskleding van Staatsbosbeheer, een gratis abonnement op het Staatsbosbeheer magazine en de vrijwilligersnieuwsbrief. En je kunt gebruik maken van het online vrijwilligersplatform.

Geïnteresseerd?

Heb je interesse? Neem dan contact op met Irene van der Linde via telefoonnummer 06 20696180 of MAIL