Vrijwilligersvacature leskist
Terug naar overzicht

Vrijwilligersvacature: aan de slag met een leskist over de landschapsbiografie

Nationaal Park Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal
Natuureducatie, Natuurbeleving

Wil je kinderen de kans geven om op meer te weten te komen over de ontstaansgeschiedenis van hun geboorteplaats? Vind je het leuk om creatief bezig te zijn? Heb jij leuke ideeën hoe kinderen geschiedenis, cultuur en natuur kunnen beleven? Lees dan deze vrijwilligersvacature! Voor Nationaal Park Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal zijn we op zoek naar vrijwilligers die wil helpen met het ontwerpen van leskisten over de landschapsbiografie van het Middeleeuws Dorpenlandschap.

Profiel

Je vindt het leuk om na te denken over hoe kinderen op een interactieve manier de verbinding tussen natuur, landschap en cultuur kunnen ervaren. Laat ze met andere ogen kijken naar het Nationaal Park, waar ze in of dichtbij wonen. Het hebben van een educatie achtergrond is hiervoor handig, maar niet per se nodig. Jouw enthousiasme en creativiteit is belangrijker!

Wat is de landschapsbiografie?

Eén ijslob, 26 bergen en belten, een tongbekken met rivier en 28 buurtschappen vormen samen één Nationaal Park. In de landschapsbiografie worden het verleden en de toekomst met elkaar verbonden en verweven: van een begrensd natuurgebied naar een Nationaal Park op basis van een samenhangend landschapecologisch systeem, inclusief de Regge. De interactie tussen bewoners en de ondergrond, historische dorpsgrenzen, verhalen uit het landschap en cultuurhistorische elementen krijgen in de landschapsbiografie een plek in de (recente) geschiedenis van het landschap. Dit soms best wel complexe verhaal moet voor kinderen beleefbaar worden gemaakt.

Wat ga je doen?

In een leskist zitten leermaterialen rondom een bepaald thema, in dit geval de landschapsbiografie. Aan de hand van voorwerpen, spelletjes en verhalen leren leerlingen meer over het thema. Je gaat samen met een groepje vrijwilligers aan de slag om ideeën voor een leskist voor de onder-midden of bovenbouw uit te werken:

 • Materialen verzamelen (zoals stenen, kaarten etc.)
 • Het maken van een spel over het Nationaal Park
 • Beeldmateriaal verzamelen
 • Handleiding schrijven
 • Andere creatieve ideeën uitwerken

Wat levert het je op?

 • Je maakt onderdeel uit van een team enthousiaste vrijwilligers;
 • Je leert zelf veel over de natuur, het landschap en de cultuur van het gebied;
 • Je wordt uitgenodigd bij jaarlijkse vrijwilligersmomenten om andere vrijwilligers te ontmoeten, nieuwtjes over het park te horen en iets gezelligs te doen;
 • En natuurlijk worden je onkosten vergoed.

Ben jij?

 • Gemiddeld een middag in de week beschikbaar in de periode november – februari (in overleg)
 • Wonend in de omgeving van Nationaal Park Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal
 • En vind je het fijn om te functioneren in een gezellig team die ervoor zorgt dat de kinderen actief worden betrokken bij hun eigen leefomgeving.

Dan zijn we misschien wel op zoek naar jou! Ben je enthousiast? Stuur dan je motivatiebrief zo snel mogelijk per mail naar Nannyke van As, n.van.as@ivn.nl, van IVN Overijssel o.v.v. ‘Vrijwilliger Landschapsbiografie Nationaal Park Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal’. Voor nadere informatie over deze vacature kun je contact opnemen met Nannyke van As, 06-82090114

Meer weten over de landschapsbiografie