GB teek larve
Een larve graaft zich in
Terug naar overzicht

Week van de teek (19-23 april)

19 maart 2021
in heel Overijssel
Landschapsbeheer, Buurttuinonderhoud, Voedselbos, Natuurbeleving, Monitoring/Onderzoek

De 'Week van de Teek' wordt jaarlijks in april - bij het begin van het 'tekenseizoen' - georganiseerd door landelijke samenwerkende organisaties om voorlichting te geven over de risico's van tekenbeten. De teek kan diverse ziektes overdragen, waarvan op dit moment de bekendste de ziekte van Lyme is. Maar TBE (een soort hersenvliesontsteking) rukt op in Overijssel.

Controleer, check, observeer

De belangrijkste boodschap: Voorkom tekenbeten en blijf (jezelf en je partner) controleren. De meeste tekenbeten worden in de natuur opgedaan, maar steeds vaker ook in eigen achtertuin.

Controleren kan je het beste volgens een vast protocol: bekijk onderstaand filmpje als je daar meer over wilt weten.

Arnold van Vliet (Wageningen Universiteit en initiatiefnemer Nature Today) voegt daar aan toe: "Verwijder teken direct, met tekenpincet, met een gewone pincet of desnoods met de hand. Probeer te voorkomen dat je de teek platdrukt, zodat je de kans op overbrenging van speeksel met virus zo klein mogelijk maakt."

Tekencontrole

Geen leuk verhaal...

De Week van de Teek wordt jaarlijks georganiseerd door landelijke samenwerkende organisaties. Deze week is bedoeld om iedereen weer even op scherp te krijgen waar het gaat om de risico's van tekenbeten. Zowel voor professionals, voor vrijwilligers en voor recreanten: het is goed om meer te weten over de risico’s en het voorkomen van tekenbeten.

Ongeveer 3% van de tekenbeten leidt tot besmetting met Lyme; dat kan zichtbaar zijn door een rode vlek (hoeft niet). De gevolgen van de ziekte van Lyme kunnen ingrijpend zijn. Antibiotica kunnen deze gevolgen beperkten. Ga dus altijd naar een huisarts als je bepaalde klachten krijgt. Lees op deze site daar meer over. Maar meer ziektes van tekenbeten komen ons land binnen. TBE is een hersenontsteking waaraan je zelfs kan overlijden. Vijftig procent van alle TBE waarnemingen komen uit Overijssel en veel daarvan van de Sallandse Heuvelrug. Tegen TBE kan je je laten vaccineren.

Een nieuwe teek in het assortiment is de reuzenteek Hyalomma. Onlangs waargenomen aan de grens met Duitsland. Deze draagt weer andere risicovolle ziektes met zich mee.

Gewone teek en reuzenteek
Gewone teek en reuzenteek

Maak een feestje van het verwijderen van teken...

De boodschap van dit verhaal is helder: neem tekenbeten serieus. https://www.leerjegroen.nl. Check jezelf regelmatig als je vaak de natuur in gaat. Eigenlijk dus altijd. Maar daar een gewoonte of een feestje van (betrek je partner hierbij...). Verwijder gevonden teken direct.

Heb je nog geen tekenpincet of verwijderkaart? Je kan ze tegenwoordig overal krijgen!

Ter voorkoming van tekenbeten: Doe je broek in je sokken en gebruik kleding met lange mouwen. Of gebruik deet. Gebruik van 'behandelde' broek levert soms extra bescherming op, maar kleding goed wassen, en vooral alert zijn is belangrijker.

Monddelen van een teek
Monddelen van een teek

Wordt ook tekenexpert

Op "Leer je groen", het leerplatform voor groene vrijwilligers en professionals, is een online cursus "Lyme, processierups en meer" opgenomen. Je kan je daar als groene vrijwilliger gratis aanmelden. Na registratie kan je deze (en nog veel meer cursussen) doen.

De VBNE (vereniging bos- en natuureigenaren) heeft veel informatiemateriaal en filmpjes beschikbaar op hun site. Onlangs organiseerde ze ook het webinar "tekenexpert". Hierin komen alle aspecten van teken en teekgerelateerde ziektes aan bod. Heb je anderhalf uur de tijd, dan is dit absoluut de moeite waard om te bekijken.

De eerste 5 minuten is alleen het testbeeld zichtbaar. Start dus op ongeveer 5 minuten.

Webinar "wordt ook tekenexpert"