holwortel
Stinzenflora: Holwortel
Terug naar overzicht

Bollen planten op Soeslo en de Horte

28 januari 2024
Landgoed de Horte en Landgoed Soeslo
Biodiversiteit, Natuurbeleving
krokus
krokus

Bijen en vlinders blij met jouw komst!

Draag jij de natuur een warm hart toe? Kom dan bollen planten op de Horte of Soeslo op een van onderstaande dagen.

De winter is de beste periode om bollen te planten. De natuur is rust, bomen laten bladeren vallen, planten zitten deels onder de grond of hun zaden zijn verspreid en de dieren hebben geen jongen. Op het landgoed Soeslo (vlakbij Zwolle) worden heel veel (echt HEEL VEEL) bollen geplant, en dat kunnen we niet alleen. Dat levert in het voorjaar eten op voor bijen, hommels en vlinders. De bollen zijn zo gekozen dat ze de periode overbruggen waarin er nog weinig te eten is voor deze insecten. Tegelijkertijd zien die bollen er bloeiend fantastisch uit. Van oudsher horen deze bollen op landgoederen. Je helpt dus ook om een beetje erfgoed weer tot leven te brengen. Nu planten betekent straks genieten...

Er zijn Natuurwerkdagen op

  • Zondag 28 januari op Landgoed de Horte
  • Zondag 4 februari op Landgoed Soeslo,
  • Zondag 11 februari op Landgoed de Horte
  • zie onderstaande links voor aanmelding

Landgoed Soeslo

Landgoed Soeslo is een verborgen parel aan de rand van Wythem, een dorp ten zuiden van Zwolle. Afgelopen seizoen zijn al een aantal bomen en struiken verwijderd die ziek of te oud waren. Ook zijn zichtlijnen en waterpartijen hersteld en schoongemaakt. Nieuwe bomen zijn al geplant en de komende jaren worden nog meer bomen en struiken geplant om het landgoed zijn oude luister terug te geven. Stinzenplanten zoals sneeuwklokjes, krokussen en bijvoorbeeld holwortel horen daarbij. Kortom: kom ons en de natuur daarom helpen. Wij zorgen voor gereedschap, handschoenen en begeleiders. Uiteraard zorgen we voor wat lekkers te drinken en een gezellige dag. Deelname is gratis, maar geef je wel op. Dan kunnen we zorgen dat er voor iedereen plek, gereedschap en drinken is.

Landgoed de Horte

Als locatie van het kantoor van Landschap Overijssel moet dit er natuurlijk goed uitzien. Er wordt alles aan gedaan om het beste resultaat te bereiken. Deze winter zullen een nieuw driepunts-bruggetje en een duiventil geplaatst worden, en worden paden hersteld.

En ook worden er dus veel bolletjes geplant, zodat de Horte een landgoed wordt veel verschillende bloemen die gezamenlijk stinzenflora heten. Daar hebben we wel een beetje hulp bij nodig!

bostulp en speenkruid
bostulp en speenkruid

Andere kansen om te helpen

Kun je zelf die dag niet? Op de site van Landschap Overijssel staan meer data waarop de natuur een handje kunt helpen. En uiteraard vinden we het doorsturen van dit berichtje naar anderen ook heel fijn. Mocht je nog vragen hebben dan kun je Carin de Cloe bereiken via de mail of 06-43814894

Alvast bedankt voor je hulp!