hoogstambrigade
Snoeien leer je in de praktijk - Rink Hof
Terug naar overzicht

Cursus Hoogstamfruit

27 January 2024
Nader te bepalen
Landschapsbeheer, Buurttuinonderhoud, Voedselbos, Biodiversiteit

Cursussen op 27 januari, 10 en 24 februari

Een ervaren docent leert je tijdens deze instapcursus welke typen boomgaarden er zijn en hoe je deze boomgaarden onderhoudt.

Na deze cursus weet je de basisbeginselen van het onderhouden van een fruitboomgaard. We leren je de snoeitechnieken aan waarmee je de boom zodanig snoeit dat je zo min mogelijk last hebt van beurtjaren, je boom zo lang mogelijk leeft en met zo min mogelijk werk voor jou.

iedereen kan het leren
iedereen kan het leren  -  Rink Hof

Snoeien kun je leren

Veel eigenaren van hoogstamfruitbomen zien enorm op tegen het snoeien van de bomen. Maar: snoeien kun je leren! Later in het winterseizoen zijn er basiscursussen waar je de basisbeginselen van het snoeien van een fruitboom leert. Houd deze website in de gaten.

We laten dan zien dat je met een paar basisprincipes een fruitboom op de goede manier kunt snoeien. Ook leren we je de snoeitechnieken aan waardoor je zo min mogelijk last hebt van beurtjaren en je boom zo lang mogelijk leeft; Maar ook hoe met met zo min mogelijk werk een mooie boom en een mooie opbrengst krijgt.

snoeien met handgereedschap
snoeien met handgereedschap

Snoeien in de praktijk

Je leert pas echt snoeien in de praktijk. Je snoeit dan in kleine groepjes, bespreekt binnen het groepje de stand van zaken van de boom, en maakt vervolgens gezamenlijke keuzes. Afwisselend hanteer je zaag, schaar en stokschaar. Bij vragen kan je een beroep doen op de docent.

We houden rekening met de geldende veiligheidsregels. Trek kleren aan die tegen een stootje kunnen, maar vooral ook stevige schoenen of laarzen.

Data cursussen

Met bovenstaande link kom je op de pagina van deze eerste cursus terecht. Heb je voorkeur voor een andere datum? Kies dan de cursusdatum die jou het best past. De locaties worden zo spoedig mogelijk bekend gemaakt.

Het vrijwilligerstarief geldt voor mensen die actief zijn bij één van de vrijwilligersgroepen die Overijssel rijk is. Bij twijfel, stuur een email naar Landschap Overijssel

Cursussen Hoogstamfruit 2024
vrijwilligerstarief 60.- / normaal tarief 105.-

  • zaterdag 27 januari
  • zaterdag 10 februari
  • zaterdag 24 maart

De exacte locatie(s) krijg je te zien als je je aanmeldt voor de cursus.