lo09888-3
Terug naar overzicht

Cursus Vel- en zaagtechniek 2023

11 November 2023
Ada's Hoeve Ommen
Landschapsbeheer, Voedselbos, Buurttuinonderhoud

Een boom veilig laten vallen

Tijdens de workshop ‘vel- en zaagtechnieken’ leer je een boom veilig te vellen met handgereedschap. Het is vooral een uitdaging te leren om de boom op de plek terecht te laten komen waar jij dat wilt.

De workshop start met een korte introductie door docent Matthijs Wubbolts, deskundige op dit gebied. Daarna volgt het buitenprogramma, waar je in alle rust in de praktijk leert hoe je de velsnede en valkerf bepaalt en wat de risico’s zijn.

de zaag
de zaag

Waarom heb jij deze cursus nodig?

Deze cursus is voor diegene die regelmatig werkt in natuur en landschap en beter wil leren hoe je een boom omzaagt.

Na de cursus kun je beter beoordelen of je de boom met de beschikbare tijd en met het beschikbare materiaal veilig kunnen vellen. Je bent je bewust van de risico's en kunt de meest voorkomende problemen bij het vellen oplossen.

Om 9.00 ontvangen we je graag met koffie, om 9.30 start het programma en rond 15.30 ronden we af.

In de week voor de workshop ontvang je een mail met de laatste informatie.

Overige informatie

We maken gebruik van locaties zonder luxe. Kleed je op het weer en de omstandigheden; trek kleding in laagjes, zodat je jezelf warm kunt houden. Veiligheidsschoenen of -laarzen zijn verplicht. Andere persoonlijke beschermingsmiddelen en gereedschap worden verzorgd door Landschap Overijssel.

Deze cursus is bedoeld voor vrijwilligers die regelmatig bomen tot 30 cm vellen of oude wilgen knotten. Je krijgt meer vaardigheid en kennis zodat je tijdens jouw vrijwilligerswerk beter beslagen ten ijs komt.

Tijdens de cursus wordt niet gebruik gemaakt van motorisch gereedschap. De cursus kan wel dienen als voorbereiding op een cursus motorkettingzaag. Deze cursus wordt niet door Landschap Overijssel georganiseerd, maar moet je volgen bij een erkend cursusbureau.

persoonlijke beschermingsmiddelen: de helm
persoonlijke beschermingsmiddelen: de helm  -  Erik de Kruif

Meer informatie en kosten

Deze cursus kost 40,- als je vrijwilliger bent bij een van de aangesloten organisaties. Normaal tarief voor particulieren is 75 euro.

De cursus is gratis wanneer je de opleiding volgt voor mentoren en coördinatoren van natuurwerkgroepen van Landschap Overijssel. Twijfel je of deze cursus een onderdeel is van je opleiding? Neem dan contact op met Carin of Marja.

Bij over-inschrijving hebben vrijwilligers die vallen onder de laatste categorie voorrang.