foto Herfstblad 2020

De tuin is al winterklaar...

Het is herfst en overal loeien de bladblazers. Maar is die opruimwoede wel zo’n goed idee? Juist in dit seizoen kan je beter lekker achterover hangen en van de mooie kleuren genieten. Minder werk, en nog beter voor insecten, vogels en ander leven in je tuin ook.

Lekker lui genieten van de herfsttuin

Voor veel mensen is het weghalen van blad, vaste planten afknippen en afvoeren van al dat groen vaste prik in het najaar. Ziet er strak uit en in het voorjaar ben je sneller klaar. Maar voor de biodiversiteit is het een minder goed idee.

Blad wegharken van het gazon is wel een goed plan. Gras verstikt door teveel blad en er komt onvoldoende licht bij. Om glijpartijen te voorkomen, kun je ook je paden schoonhouden. Maar in de borders kan blad rustig blijven liggen. Vind je dat te rommelig? Maak dan ergens uit het zicht een klein rommelhoekje. Insecten, vlinders en egeltjes kunnen daar schuilen. Als ze ook nog ergens afgevallen appeltjes of bessen kunnen vinden, is dat helemaal mooi.

Vaste planten afknippen is niet nodig. Insecten kunnen schuilen in de stengels, en spinnen weven er hun web tussen. Krijgen we een najaar en winter met rijp en sneeuw, dan zijn die plantensilhouetten ook nog eens prachtig om te zien. Als je toch vaste planten afknipt, laat het fijn geknipte snoeisel dan gewoon in de border liggen, dat verrijkt de bodem en verdwijnt vanzelf.

Geen bladblazers in de natuur
Geen bladblazers in de natuur  -  Nico Kloek

Maar wat moet je dan wel doen?

Wat moet er dan wel? Bloeiend onkruid weghalen is verstandig. Anders zaaien die ongewenste plantjes zich nog uit, en zit je volgend jaar met nog meer onkruid. Maar verder kun je het natuurlijke kringloop van afsterven beter laten gaan. Een bodem met veel organisch materiaal is beter bestand tegen droge periodes. En blad en ander plantaardig materiaal verrijken de grond.

Wil je nog wat doen op een mooie herfstdag? Dan kun je de grond tussen de planten licht loskrabben, zodat regenwater en insecten makkelijker de bodem in kunnen. Ook belucht je daarmee de wortels van de planten. Maak je vogelkastjes schoon, dan hebben vogels deze winter al een mooie warme plek om te overnachten. Ze hebben hun keus vaak al bepaald, dus hang ze op dezelfde plek terug. En maak mooie groene plannen voor het nieuwe jaar!

herfstconfetti
herfstconfetti  -  Mariska