MB_herfsttips banner

Heerlijke Herfst! Dit is de top 5 van Groenbezig

Herfst, de tijd van het jaar waarin de natuur haar meest aardse kleuren laat zien. Warmgeel en dieprood, gecombineerd met bruin en groen. En ondanks herfstige regenbuien en stormen ook een fijne tijd om buiten te genieten. Groenbezig.nl deelt graag een paar herfsttips. Welke ga jij proberen?

Door Mariska Brouwer

1. Stamp in de plassen en dans in de regen

Nazomeren op een warme herfstdag is fijn, maar de kans op wind en regen is in deze tijd van het jaar net zo groot. Doe eens gek en stap juist naar buiten op zo’n natte dag. Trek je laarzen aan, sleep eventueel kinderen mee en ga! Heerlijk onbezorgd stampen in de plassen, dansen in de wind en je lekker nat laten regenen. En vooral extra fijn om daarna weer binnen op te warmen.

2. Proef de herfst

In het najaar staan eten en drinken in het teken van verwarmen. Soepen, ovenschotels en taart, je maakt ze met typische herfstingrediënten als pompoen, paddenstoelen, appel en kaneel. Combineer je herfstwandeling of -fietstocht met een bezoekje aan de lokale teler en ga in de keuken aan de slag. Op zoek naar leuke adressen voor je inkopen? Kijk eens op de website van ‘Fietsen voor mijn eten’, hier vind je adressen van kleinere winkels, kraampjes en stalletjes langs de weg in o.a. het gebied Salland.

Op vaartocht over de Regge met de Enterse Zomp
Op vaartocht over de Regge met de Enterse Zomp

3. Ga mee op vaarexcursie

Op zoek naar een andere manier om de natuur van Overijssel te ontdekken? Bekijk het eens vanaf het water voor een heel nieuw perspectief. Door met een gids mee te gaan, hoef je niet zelf te kunnen varen én leer je veel over het gebied waar je vaart. Tot en met oktober zijn er nog verschillende vaartochten om aan deel te nemen. Kleed je lekker warm aan en reserveer een plekje op de boot. Bijvoorbeeld via Natuurmonumenten, waar je gedurende een ruim uur zwerft over de Beulakerwijden en het monument van het gezonken dorp Beulaken van dichtbij bekijkt. Of kies voor een vaartocht over de Regge met de vrijwilligers van de Enterse Zomp.

Prachtige spiegelende vergezichten op de Beulakerwijde
Prachtige spiegelende vergezichten op de Beulakerwijde

4. Plant een boom

Het najaar is een heel goede periode om bomen, struiken en heesters te planten. De grond is nog warm en vochtig, het plantmateriaal heeft nog even tijd om voor te bereiden op de koude wintermaanden en in het voorjaar kan de groei en bloei optimaal van start. Heb je een boom geplant? Of zoek je inspiratie? Bezoek vooral de website www.iedereeneenboom.nl en doe mee.
Heb je zelf niet voldoende ruimte, maar wel zin om te planten? Meld je aan als vrijwilliger bij Hoop Heggen en draag zo jouw steentje bij aan biodiversiteit.

5. Maak je eigen herfstconfetti

Deze herfst maak jij je eigen feestelijke confetti van natuurlijk materiaal. Hoe? Heel simpel: ga naar buiten en verzamel gevallen blad in de mooiste herfstkleuren. Pak daarna een perforator of gatentang en leef je uit op de gevonden bladeren. Het resultaat: feestelijke herfstconfetti. Om gezellig rond te strooien of om als versiering toe te voegen aan cadeautjes.


Doe je mee met onze tips? En heb je zelf nog een extra herfsttip? Deel je actie via social media met #groenbezig en wie weet zie je jouw activiteit of tip terug in de volgende nieuwsbrief van GroenBezig.

Hoe makkelijk is het: gaatjes met perforator in bladeren
Hoe makkelijk is het: gaatjes met perforator in bladeren