NKL Vliegende Brigade 2021 Boetelerveld (L) (1)
De Vliegende Brigade is weer gestart

De Vliegende Brigade is weer gestart

Een jaar stond bijna alle vrijwilligerswerk in het groen stil. Maar op 22 september jl. is de Vliegende Brigade net als veel andere groepen weer van start gegaan. Groenbezig.nl volgde deze eerste ochtend.

We mogen weer!

Blije gezichten, we mogen weer! In Mariƫnheem wordt gestart met koffie en appelgebak om te vieren dat de Vliegende Brigade het veld weer in mag. Michiel Poolman, ecoloog bij Landschap Overijssel geeft een korte presentatie. Hierin gaat hij o.a. in op de moeilijke Corona-periode. Een jaar lang niet kunnen werken door de groene vrijwilligers van de Vliegende Brigade is zowel de vrijwilligers als de natuur niet in de koude kleren gaan zitten. Ze hebben elkaar gemist! Gelukkig kan de groep nu weer van start. In zijn inleiding gaat Michiel ook even in op vertrekkende en nieuwe leden. Vooral het vertrek van de coƶrdinator van de Vliegende Brigade Jan Kieft wordt gememoreerd. De Vliegende Brigade zal zijn vriendelijke uitstraling en zijn aandacht voor mensen missen.

Jan Kieft
Jan Kieft

Er is zoveel te doen!

Het programma voor het seizoen 2021-2022 staat nog niet helemaal vast maar er is meer dan genoeg werk voor de vrijwilligers van de Vliegende Brigade. Deze eerste ochtend gaat de groep aan de slag in het Boetelerveld. In het afgelopen jaar is het Boetelerveld aangepakt, kern van deze aanpak was het natter maken van dit laatste stukje natte heide dat is overgebleven van de eens zo uitgestrekte Sallandse heide. Daarvoor is zowel het gebied zelf als de aanpalende landbouwgronden aangepakt. Veel aandacht is er natuurlijk voor de zeldzame klokjesgentiaan. Dit is een van de bijzondere soorten waar de Vliegende Brigade voor uitrukt. Ook deze ochtend zal dat weer het geval zijn.

Dus: het veld in

Het veld in
Het veld in

Een veld vol spinnenwebben

Als de groep het veld inloopt zien ze de herfst al uitgebeeld worden door een veld vol spinnenwebben. Een prachtig gezicht met alle dauwdruppels erop.

Herfstig welkom in het veld
Herfstig welkom in het veld

Zaaien klokjesgentiaan

In het veld splitst de groep zich. Een klein deel gaat bezig met zaaien van de klokjesgentiaan. Op enkele plekken worden daartoe rechthoekige delen vrijgemaakt, er wordt kalk gestrooid en daarna mogen de zaden erin.

Zaaien klokjesgentiaan
Zaaien klokjesgentiaan

Opslag verwijderen

De rest van de groep wandelt nog een stukje verder en gaat aan de slag op een net geplagd veld om daar de nu nog zeer kleine maar nadrukkelijk aanwezige opslag te verwijderen. Opslag zijn planten en zelfs jonge dennetjes die het ontwikkelen van natte heide in de weg staan. Dit werk moete met regelmaat gedaan worden en is een tijdrovend handmatig werk.

opslag verwijderen
opslag verwijderen

De Vliegende Brigade

Aan het eind is er nog even tijd voor een groepsfoto. De Vliegende Brigade had een heerlijke ochtend met prachtig weer in het Boetelerveld

De vliegende brigade in het Boetelerveld
De vliegende brigade in het Boetelerveld