240403 EHB Koffietijd (2)
4

Groenbezig Festival 2024 - programma

Programma Groenbezig Festival

Het programma op het Groenbezig Festival bestaat uit een tweetal 'keynote speakers', en een 25-tal vrijwilligers en professionals die je meenemen op excursie, je vertellen over hun (groene) passie, of een uitwisseling van gedachten op gang willen brengen.

Dagvoorzitter Daphne Teeling
Daphne is directeur van IVN Zuid-Holland/Zeeland én vrijwilliger bij IVN Delft. Zij is daarom goed op de hoogte van de wensen en passies van groene vrijwilligers. Vandaag leidt ze ons door de dag heen.

Hieronder een toelichting op de keynote sprekers en de inhoud van de andere workshops, zodat je goed kunt kiezen op het Festival. Je kan niet vooraf een plekje claimen; dat betekent dat de workshop van jouw voorkeur vol kan zijn. Altijd is er dan een alternatief: een andere workshop, een rondje langs de stands of lekker kletsen met andere vrijwilligers.

  • Er zijn veel workshops en excursies, dus scroll door tot het eind. Daar kan je weer terug naar het aanmelden.
  • Hieronder staat het blokkenschema met het complete programma. Je kunt dat downloaden voor het overzicht.

Nieuw op Groenbezig?

Als je voor het eerst op Groenbezig bent, dan kun je met onderstaande blauwe knop jezelf aanmelden voor de nieuwsbrief Groenbezig, die eenmaal per kwartaal verschijnt. Je krijgt dan inspirerende verhalen van en over andere vrijwilligers die óók groen bezig zijn.

Ook kun je op Groenbezig zoeken naar nieuwe vacatures, (groene) cursussen, activiteiten en groepen bij jou in de buurt. We verwelkomen je graag in het Groenbezig-netwerk!

Keynote speakers op het Groenbezig Festival...

Kenneth Rijsdijk
Kenneth Rijsdijk  -  Over de heg

Kenneth Rijsdijk - Over de heg

Een eeuw geleden stond er meer dan 200.000 kilometer heg in ons land. Tegenwoordig is daar minder dan 30 procent van over is. En nog steeds worden heggen opgeruimd. Is dat erg? Ja!

Kenneth Rijsdijk neemt je mee in zijn onderzoek naar de rol van heggen in ons landschap. Ze bieden een woonplek, voedsel en verbinding aan talloze planten en dieren. Maar ze beschermen ons ook tegen muizenplagen, overstromingen en erosie en ze maken ons landschap lieflijk. Daarnaast spelen ze een rol in het verminderen van de verspreiding van stikstof, landbouwgiffen ziekten, zoals Q-koorts.

Geïnspireerd door zijn boek "Heg, een behaaglijk landschap voor mens en natuur" zal Kenneth ons in de grote zaal vertellen over de 21 voordelen van de heg voor de mens.

Marco van Es
Marco van Es  -  Let Children Eat Dirt

Marco van Es - Let Children Eat Dirt

Marco wil de verbinding maken tussen biodiversiteit en menselijke gezondheid. Centraal staat hierbij de overtuiging dat veerkrachtige gezondheid van mensen wordt versterkt wanneer er meer contact is tussen biodiversiteit buiten en in het lichaam.

Een biodiverse flora en fauna leeft in en op een gezonde bodem en is daarmee dé basis van een rijk microbieel leven op aarde. Want dit microbieel leven zit in de bodem maar ook in ons lichaam.

In de grote zaal zal Marco (Bac2Nature) onder de titel "Let Children Eat Dirt" dit onderwerp uitgebreid toelichten.

Workshops, excursies en lezingen

Invulling van het programma:
Er zijn volop workshops, excursies, en pitches om uit te kiezen. Je kunt 2 verschillende workshops kiezen.
Tussen de workshops is er voldoende gelegenheid om met andere vrijwilligers van gedachten te wisselen en de diverse stands te bezoeken.

  • Bijenbeweging - Annemarie Kamerling
    Veel vrijwilligers zijn in hun eigen omgeving met wilde bijen bezig. Maar hoe kan je deze ervaring bundelen en verder brengen?
  • Biodiversiteit in boomgaarden - Rob le Rutte
    Een boomgaard was vroeger een paradijs vol met planten en dieren. Hoe kunnen we de biodiversiteit in een boomgaard vergroten en wat is de waarde daarvan?
  • Ommermars - Hein Kuijper
    De Ommermars is meer dan een buurtinitiatief... maar dit initiatief heeft wel geleid tot een bijzonder gebied waar spelen, natuur en natuurbeleven samengaan. Doorzetten en
  • Wilde bomen en struiken - Gé Halman
    Er zijn een paar plekken in Overijssel waar van oudsher bos staat. Juist op deze plekken kan je inheemse bomen en struiken vinden. Voor zaadwinning zijn deze van groot belang, want deze struiken zijn beter aangepast aan de omstandigheden dan bomen uit de Balkan of Italië. Op zoek dus naar wilde bomen
  • Eetbaar groen - Ilona Dijkman
    Een struintocht door de natuur levert altijd wat eetbaars op. Ilona laat zien welke planten je mee kunt nemen en welke je beter kunt laten staan. Bijvoorbeeld om lekkere kruidenboter te maken, een pesto of in een likeur. Likkebaardend lekker landschap!
  • Story telling
    Met verhalen wordt alles net een stukje leuker. Maar welke verhalen zijn geschikt voor story telling? En hoe vertel je die verhalen? Hoe maak je een goede opbouw?
  • Natuurfotografie - Justin Bruins
    Pas 18 jaar en nu al een getalenteerd natuurfotograaf. Met professionele apparatuur maar ook met een mobiele telefoon maakt hij de mooiste foto's. Je kan voor een kort bezoek naar zijn tafel als je tips en trucs voor mobiele fotografie wilt.
Lees onder de foto door voor meer programma...
waterranonkel
waterranonkel

Meer programma

  • Wilgen knotten, maar hoe? - Jeroen Bredenbeek en Leon Uittenbogaard
    Heel veel groepen knotten al jaren wilgen op dezelfde manier. In deze workshop ruimte voor nieuwe inzichten. Uitwisseling van ervaringen staat in deze workshop centraal
  • Planten van Hier - Piet Bremer
    Piet is niet alleen een groot kenner van wilde planten, maar ook een groot liefhebber. Vooral de soorten die houden van voedselarme bodem hebben zijn aandacht. Denk daarbij aan parnassia, vetblad en orchideeen. Over ieder plantje is er wel een verhaal te vertellen. Je gaat met Piet op zoek naar bijzondere planten.
  • Hermelijnen - Emily Mensink
    Van alle marters is de hermelijn misschien wel de felste. Hermelijnen werden vroeger regelmatig gezien op het platteland. Nu hebben ze zich teruggetrokken in natte natuurgebieden. De Hermelijn levert het meest kostbare bont, wit met zwarte staartpuntjes, en prijken daarmee op veel staatsportretten van koningen.
  • Basiskwaliteit Natuur - Adriaan van Gelder
    Een workshop over BasisKwaliteit Natuur (BKN) doen. Na een korte introductie gaan we in de omgeving kijken hoe de basiskwaliteit ter plaatse is. We kijken onder andere welke vijf V's aanwezig zijn. En we zoeken naar gidssoorten, specifiek naar vlinders als het koevinkje, bruin zandoogje, groot dikkopje, dagpauwoog en kleine vos.
  • Gier op Lemelerberg - Hans Pohlmann
    Een paar jaar geleden was er een lammergier verdwaald op de Lemelerberg. Een mooie gelegenheid voor Hans om deze gier in eigen omgeving te zien. Op dit festival vertelt hij over zijn ontmoetingen met de lammergier en familieleden.
  • Landschapsbiografie - Celeste Alink
    De geschiedenis van landschap wordt in een landschapsbiografie opgetekend. Dit verhaal laat je begrijpen wat de samenhang in het landschap is. Aan de hand van drie tijdsvensters word je meegenomen door de geschiedenis van dit landschap: van de voorlaatste ijstijd tot nu.
  • NP Sallandse Heuvelrug - Adri Ooms
    Een gastvrij Overijssel, dat is Wat Adri als vertegenwoordiger van Gastvrij Overijssel beoogt. Samenwerken met o.a. campings, horeca en natuurorganisaties zodat bezoekers aan Overijssel (ook) kunnen zien hoe mooi het hier is.
Lees onder de foto door voor nog meer programma...
Kom ook naar het Groenbezig Festival
Kom ook naar het Groenbezig Festival

Nog meer programma

  • Nieuwe vrijwilligers betrekken - Peter Adema
    Het valt soms niet mee om vacatures in je bestuur op te vullen, of een nieuwe coördinator voor een werkgroep. In deze workshop ontvang je misschien wel DE tip van de dag
  • Jongeren - Daniel Cohen Stuart
    Het is vaker gezegd: jongeren zijn de toekomst. Maar in veel verenigingen zijn zij ondervertegenwoordigd. Hoe kunnen we jongeren, mét hun idealen, actief betrekken bij onze werkzaamheden.
  • Omgevingswet - Minella Haazelager en Dick Spel
    De Omgevingswet die op 1 januari van kracht werd, heeft ook gevolgen voor de bescherming van natuur en landschap. Wat houdt de wet in? Welke onderdelen gaan de natuur aan? En welke kansen biedt de wet voor vrijwilligers?
  • Zichtbaar door sociale media - Anke Haaksma
    Zijn sociale media nodig om jouw vrijwilligerswerk voor het voetlicht te brengen? Als het antwoord daarop 'ja' is, dan is de vraag vooral hoe je dat het best kunt aanpakken.
  • Water - Sofie Paalman
    Niet alleen drinkwater, maar ook biologisch gezond water voor de natuur. Is dat nodig en hoe kunnen we dat bereiken?
  • De natuur als inspiratiebron - Annemarit van Broekhoven (biomimicry-specialist en auteur)
    Hoe en waar vind je inspiratie in de natuur? Tijdens deze workshop duiken we de natuur in om te observeren en te leren. We zoomen in op succesvolle strategieën die planten, dieren en schimmels gebruiken om te overleven. Samen ontdekken we welke ideeën dit ons brengt om duurzamer te leven.
  • Over bomen - Jeroen Heindijk
    Jeroen heeft tijdens het buiten sporten een passie ontwikkeld voor bomen. Als schrijver van het boek 'Onder Bomen' ziet hij bomen als levende wezens waar we veel over en van kunnen leren. Het doel is om bij te dragen aan bewustzijn en respect voor bomen en het behoud van onze natuur.