Zorgend Landschap (g) (7)
Groene vrijwilliger bij Zorgend Landschap

Groene vrijwilliger bij Zorgend Landschap

Zorgend Landschap is een activiteit van Landschap Overijssel en Carintreggeland waarbij jong dementerende mensen (deelnemers) onder begeleiding gaan werken in de natuur. Dagbeleving in het groen wordt het genoemd. Deze dagbeleving stimuleert de geest, reactiveert en bevordert de zelfredzaamheid. De activiteit is erg succesvol, waren het in de eerste veldwerkdag in 2016 nog 4 deelnemers, in 2022 is deze groep gegroeid naar 12 deelnemers terwijl er elders in Overijssel nog een 2e wekelijkse veldwerkdag is. Sommige deelnemers bezoeken zelfs beide dagen.

Groenbezig ging eens kijken hoe de samenwerking  gaat tussen de deelnemers en de groene vrijwilligers

Op een mooi zomerse dag

Het is een fraaie zomerse ochtend als ik de prachtige oprijlaan oprijdt van het Koetshuis Hof Espelo in Enschede. In het koetshuis is een bezoekerscentrum van Landschap Overijssel gevestigd. Er komen me al een paar taxibusjes tegemoet die net enkele deelnemers afgezet hebben voor een dagje werken in de natuur. Binnen in het bezoekerscentrum tref ik de grote groep aan terwijl ze rustig aan de koffie zitten. Die rust is bepalend voor het verloop van de dag. Niets moet!!

Tamara Kroeze, welzijnscoach bij Carintreggeland legt uit: “ De deelnemers komen tussen 9.00 uur en 9.30 binnen, wij proberen rond 10.00 uur iedereen te verzamelen om naar de werkplek te gaan”. De veldsessie duurt tot 15.00 uur ’s middags, dan worden de deelnemers weer opgehaald.

Aan de koffie
Aan de koffie

In gesprek met vrijwilligers

Een mooi moment om, vooraf aan de echte start van het werk, even rustig te praten met de groene vrijwilligers van Landschap Overijssel. Eerst heb ik een gesprekje met Carl Derks, 56 jaar en nu 2 ½ jaar actief als vrijwilliger. Carl heeft een verleden als activiteitenbegeleider en is dus gewend om met mensen om te gaan. Ongeveer 5 jaar geleden is hij door omstandigheden gestopt met dit werk en heeft hij zijn leven anders ingericht. Een paar dagen per week is hij nu werkzaam als goudsmid waarbij hij zich laat inspireren door flora en fauna zoals hij het zelf beschrijft. Daar ligt dan meteen de link naar de natuur want Carl is een fanatiek vogelaar. Tik zijn naam in op google en je komt veel filmpjes van hem tegen, gepromoot door o.a. het bekende programma Vroege Vogels.

Voor Landschap Overijssel verzorgt hij ook excursies o.a. in de nieuwe natuur van het Kristalbad in Enschede.

Het begeleiden van mensen trekt hem nog steeds, vandaar dat hij het nu als vrijwilligerswerk doet.

Op mijn vraag wat hem trekt in het begeleiden van deze doelgroep bij het werken in de natuur antwoord hij: “Als je de deelnemers ziet genieten van het samen bezig zijn in de natuur dan geeft dat ontzettend veel voldoening. Je ziet ze opleven en daarvoor doe je het.”

Als ik vraag aan Carl wat je kwalificaties moeten zijn als vrijwilliger antwoord Carl: “Je moet van de natuur houden en goed met mensen kunnen omgaan.” Natuurlijk moet je daarnaast affiniteit hebben met deze doelgroep.

Carl voor de fraaie materiaalwagen van het Zorgend Landschap
Carl voor de fraaie materiaalwagen van het Zorgend Landschap

Later spreek ik Teun Heuver, vrijwilliger van het eerste uur bij dit project. Van hem krijg ik ongeveer dezelfde reactie. “Het leuke is ook dat ze je leren kennen en waarderen, je krijgt fijne reacties terug.” Teun heeft sinds enige tijd weer een deeltijdbaan als hovenier en is niet meer vast als vrijwilliger beschikbaar. Wel valt hij nog regelmatig in. “Ik denk toch wel dat dit invallen in de praktijk betekent dat ik de meeste keren er nog wel bij ben.”

De woorden van deze mannen worden gestaafd door één van de deelnemers. Zoals Teun vrijwilliger van het eerste uur is, is deze man deelnemer van het eerste uur. Hij kan niet meer goed uit de voeten met dit werk en loopt met een rollator maar hij laat zich deze dag in de natuur niet afnemen.

Carl en Teun selecteren het materiaal dat mee het veld in moet
Carl en Teun selecteren het materiaal dat mee het veld in moet

Het veld in

Vandaag wordt er gewerkt in het net aangelegde voedselbos op Hof Espelo. De groep gaat aan de slag met het weghalen van ongewenste planten. Daarnaast worden de in het voedselbos aangelegde paden voorzien van houtsnippers. De groep gaat meteen serieus aan het werk, ieder naar zijn of haar kunnen. Ondertussen worden de vouwstoelen voor de pauzes al vast klaargezet.

Onkruid trekken en paden aanleggen
Onkruid trekken en paden aanleggen

Na een goed uur roept Tamara Kroeze: “Wie heeft er zin in koffie?” Als de groep even later pauzeert neem ik afscheid van deze gezellig bezig zijnde groep.

Eén ding is duidelijk, dit is niet alleen mooi maar ook heel fijn en dankbaar groen vrijwilligerswerk. De vrijwilligers van Landschap Overijssel doen het met groot enthousiasme. De groei van het aantal deelnemers alsmede enig verloop onder de vrijwilligers maakt dat het project op zoek is naar nieuwe groene vrijwilligers. Heb je doordeweeks tijd, heb je affiniteit met de doelgroep, houd je van de natuur en kun je goed met mensen omgaan? Informeer dan eens bij Landschap Overijssel naar deze fijne vrijwilligersfunctie.

Onderstaand nog een kleine impressie van het werk van deze groep door de jaren heen!

  • Op weg naar de werkplek 'Het Voedselbos'
  • Overleg
  • Het aanleggen van de paden in het voedselbos
  • Kruien
  • Opslag verwijderen
  • Stammetjes inkorten
  • Een groepsfoto van een eerder jaar
  • De stammen zijn soms echt wel dik
  • Net geen stoelen genoeg! Maar plezier hebben we!