berenklauw2

Leidraad beheer reuzenberenklauw

De reuzenberenklauw is een opvallende verschijning met zijn grote bladeren met getande randen, rood-paars gevlekte stengels en witte bloemschermen. Hij kan wel drie tot vijf meter hoog worden, met bladeren van soms wel drie meter lang en stengels van vijf tot tien centimeter dik. Waar deze plant verschijnt, kan hij in korte tijd de plek overwoekeren en inheemse planten doen verdwijnen. In de nieuwe leidraad beheer reuzenberenklauw worden handreikingen gegeven om de plant te bestrijden.

Liever kwijt dan rijk

De reuzenberenklauw is een snelle groeier. Door zijn gesloten bladerdek en enorme bladeren kan eronder niets groeien: hij verdringt zo de inheemse soorten. Ook voor mensen is de plant gevaarlijk: via brandharen of de stof die hij bij beschadiging uitscheidt en die grote brandblaren op de huid kan veroorzaken. Al met al een soort die we liever kwijt zijn dan rijk. De reuzenberenklauw produceert enorm veel zaad, dat vele jaren zijn kiemkracht behoudt. Als de plant eenmaal woekert is hij lastig te bestrijden.

Download de leidraad

De nieuwe leidraad bundelt alle beschikbare kennis over de beheersing en bestrijding van de reuzenberenklauw op een compacte en toegankelijke manier en helpt om de meest geschikte bestrijdingsmethoden te kiezen.

Benieuwd naar alle adviezen? De leidraad beheer reuzenberenklauw is via onderstaande knop te downloaden.

Meer informatie over deze leidraad: kijk op Nature2day

Leidraad beheer reuzenberenklauw