De Horte (12)
Nico Kloek

Natuurwerkgroep De Horte: ‘Gevarieerd groen werken’

Nestelende ringslangen, het onderhouden van een kogelvanger of het onderhouden van de prachtige druivenranken in een gerenoveerde oude kas gelegen in een fraaie tuin in Franse stijl. Maar ook het bestrijden van de reuzenberenklauw en het knotten van uit de hand gelopen wilgen. Allemaal werkzaamheden van de enthousiaste natuurwerkgroep De Horte, uit Dalfsen. Genoeg stof dus om over te schrijven.

De natuurwerkgroep De Horte

De eerste contacten met de groep leg ik met de coördinator van de groep Hans Nijhuis. Als we een datum bepaald hebben voor mijn bezoek blijkt hij zelf net op vakantie te zijn. Gelukkig wordt hij waardig vervangen door zijn buurman Hans van der Maar. De groep van 10 personen die ik die ochtend tref op de Horte is in hun ogen wat klein want normaal gesproken komen er minstens 20 vrijwilligers. In het totaal heeft de groep ongeveer 35 vrijwilligers.

Ze starten op ontspannen wijze, koffie in het midden, de stoelen in een kring eromheen. De meesten weten al wel met welke klus ze beginnen. Ik mag trouwens wel blij zijn dat de groep maar klein is deze ochtend want in no-time verspreidt de kleine groep zich over 4 locaties, soms zelfs op de fiets.

Op de fiets naar de werkplek
Op de fiets naar de werkplek

Het jaar rond aan het werk

In tegenstelling tot veel natuurwerkgroepen werkt deze groep het hele jaar door. Of het nu broedseizoen, snoeiseizoen of plantseizoen is maakt de groep niet uit. Natuurlijk houden ze er wel rekening mee maar er is zoveel variatie in het werkaanbod dat ze gewoon het hele jaar door kunnen werken. De werkgroep verricht niet alleen werk bij de Horte, thuisbasis van Landschap Overijssel, maar werkt op meerdere plekken rondom Zwolle.

Hans: “De ene keer bestrijden we de reuzenberenklauw in het natuurgebied Buitenlanden bij Langenholte, de andere keer heeft Jeroen Buunen (de terreinbeheerder regio West van Landschap Overijssel) een boer aan de telefoon gehad die overlast heeft van uit de hand gelopen begroeiing in een gebied en moeten we deze begroeiing terugsnoeien. En op landgoed De Horte is altijd wel werk te doen”

Buitenlanden Langenholte, één van de werkgebieden van de natuurwerkgroep
Buitenlanden Langenholte, één van de werkgebieden van de natuurwerkgroep

Nestmogelijkheid ringslangen

Vandaag wordt er hard gewerkt aan nestmogelijkheden voor de ringslang. Water is er genoeg rond de Horte maar goede nestmogelijkheden vragen toch wel wat begeleiding. Op meerdere plekken in het gebied zijn er daarom zorgvuldig opgebouwde bulten te vinden waar de ringslang eieren kan leggen.

Zorgvuldig opbouwen is belangrijk want de ringslang broedt de eieren niet uit. Zo’n nest moet dus uit zichzelf voldoende warmte opleveren om de eieren uit te laten komen. Hans: “Eerst spreiden we takken uit zodat de ringslang erin kan, daarna een mengsel van bladeren en paardenmest. Dat laatste is belangrijk want paardenmest broeit heel erg.” Plaggen erop om de zaak stevig op z’n plek te houden. De ongeveer 1 meter hoge bult moet nat gehouden worden, dus regelmatig een emmer water eroverheen in een droge periode.

Op onderstaande foto zijn vrijwilligers onderweg om een volgende nestmogelijkheid te maken. Op de achtergrond voor de hooischuur een andere bult t.b.v. de ringslang.

Paardenmest kruien
Paardenmest kruien

De kogelvanger

Enkele vrijwilligers zijn die ochtend begonnen met wat snoeiwerk rondom een kogelvanger in het bos. Kogelvanger?

Vroeger werd er gejaagd met drijvers die het wild richting de kogelvanger dreven. Daar stond de jager klaar om met de kogelvanger op de achtergrond het wild te schieten. Het is dus een stukje van de oude cultuur rondom de Horte.

De kogelvanger levert wel eens vragen op van voorbijgangers ‘wat doet die bult zand daar?’ Een informatiebordje over dit oude gebruik zou goed zijn was de conclusie tijdens de koffiepauze, die suggestie werd al eens eerder gedaan maar dat is er nooit van gekomen. Wie weet?

De kogelvanger
De kogelvanger

De Franse tuin en de druivenkas

Ik ben inmiddels terecht gekomen in de mooie Franse tuin. Eerst praat ik daar even met Willemien de Groot die bezig is met wat snoeiwerkzaamheden. Willemien is met grote regelmaat in de tuin te vinden. Willemien: “Zelfs als mijn kleinkinderen bij mij logeren, gaan ze met me mee om me te helpen met dit werk.”

Iets verderop staat een fraaie oude kas met druivenranken. Daar is John Legters te vinden. John is de man van het fruit, zowel de fruitbomen in de tuin als de druiven in de kas. De kas is grondig gerenoveerd een aantal jaren terug, John noemt het bijna een wonder dat de oude druivenranken er bij de renovatie zo goed zijn afgekomen. John werkt op dinsdag voor Natuurmonumenten, dan is hij met boswerkzaamheden bezig. Voor Landschap Overijssel werkt hij vrijwel elke donderdag in de kas of aan de fruitbomen.

John aan het werk in de kas
John aan het werk in de kas

Werk voldoende dus voor deze gezellige natuurwerkgroep en soms op unieke plekjes waar verder niemand mag komen.

Aan het eind van dit verslag nog een kleine fotoserie als impressie van dit groene vrijwilligerswerk in een fraaie omgeving.

  • Weer een nestmogelijkheid voor de ringslang afgerond
  • Restanten van eieren van de ringslang
  • Ontspannen samen koffie drinken
  • Willemien aan het werk in de Frans tuin
  • Het bosgebied op landgoed De Horte
  • Een akker op landgoed De Horte
  • De Franse tuin
  • Bloesem in de Franse tuin