GLZ_NLdoet
uitdeelactie

Tips voor aanplant en snoei bessenstruiken

Groene Loper Zwolle heeft voor de bewonersinitiatieven in de gemeente Zwolle een struikenactie opgezet. In het kader van 'mmm, de natuur is om op te vreten' kan een mix van struiken aangeplant worden op adoptieterreinen, schoolpleinen, bij scouting e.d. Een deel van de planten is voor menselijke consumptie geschikt, maar van alle struiken profiteren natuurlijk ook vogels, zoogdieren, vlinders en bijen. Door aanplant draag je bij aan het versterken van de biodiversiteit in Zwolle

In dit artikel staan een aantal tips voor aanplant en onderhoud. Meer informatie is opgenomen in een document dat je via een link kunt downloaden.

het voorbereiden van de plantplek

Bij voorkeur worden bessen aangeplant op een luchtige en zonnige plaats, de warmte en licht van de zon zorgen ervoor dat de plant goed groeit en de bessen goed rijpen, voldoende lucht en licht voorkomt dat schimmels vat krijgen op de bladeren van de plant.

Graaf de gaten. Die moeten ca anderhalf keer zo groot zijn als de wortelkluit of pot. Verrijk de bodem met compost. De grond wordt daardoor luchtig, voedingsrijk en kan het water beter de grond indringen. Met compost krijgt het bodemleven een flinke stimulans.

Plantwijzer vogelbosje

Aanplant

Dek tijdens het transport de wortels van de planten goed af. Door wind, vorst of droogte kunnen de wortels afsterven. Op de plaats van bestemming zet je de struiken gelijk op de goede plek OF je kuilt de planten op (zie plantwijzer). Neem bij aanplant voldoende ruimte. Tussen de struiken moet minimaal 1 tot 2 meter afstand zitten. De struiken kunnen dan uitgroeien tot volwaardige bes- en vruchtdragende planten.

Plant en snoeitips Groene Loper Zwolle

Snoeien aalbessen en zwarte bessen

Het snoeien van bessenstruiken is gericht op het creeren van balans tussen jong en ouder hout. Bij aalbessen heb je in een gezonde struik ca 5 takken van 1 tot 5 jaar oud. Bij zwarte bessen heb je een struik met 1 of twee-jarig hout. In het bovenstaande document staan de snoeiaanwijzingen verder uitgewerkt. In de youtube film krijg je een visuele toelichting.

Snoeitips in beeld

Snoeien grotere struiken

Grotere struiken zoals vogelkers, sleedoorn en vlier hoeven niet jaarlijks gesnoeid te worden. Alleen als de struik te groot wordt, of als er takken in de weg zitten kan je de takken verwijderen.

Eens in de 10 jaar kan je de hele struik 20 cm boven de grond afzagen. de struik loopt dan opnieuw uit. De bloei en vruchtdracht heeft dan wel weer een paar jaar tijd nodig om op gang te komen. Zaag dus bij voorkeur niet alle struiken tegelijkertijd af.

uitdelen van bosplantsoen
uitdelen van bosplantsoen  -  Landschap Overijssel

Snoeien boomvormende struiken

Een aantal struiken in de pakketten kunnen zonder snoei uitgroeien tot grotere bomen. Als dat voor jouw locatie geen probleem is, dan is geen (hooguit weinig) snoei nodig. Alleen takken die op maai- of ooghoogte zitten zou je weg kunnen snoeien. Daarnaast evt dode en kruisende takken.

Als je wilt voorkomen dat de struiken te groot worden kun je de takken op de gewenste hoogte afzagen. Houd wel rekening met het feit dat je de struiken hebt geplant om de biodiversiteit te bevorderen. Bloei en besvorming is daarvoor belangrijk. Bij teveel snoei zal deze struik alleen maar gaan groeien ipv bloeien.