goudhaantje
Fransjan de Waard

Webinar Biodiversiteit in je tuin

Hoe klein je tuin ook is, je kunt echt van alles gaan doen om ervoor te zorgen dat er nestel- en schuilplekken zijn voor talloze organismen, en voedsel in de verschillende seizoenen, zodat zij je tuin maar wat graag blijven bezoeken. En daarmee wil je er zelf ook graag zijn, en blijf je de natuur heel dichtbij ontdekken.

Via deze link meld je je aan: bit.ly/WebBioTuin22-3

Datum: 22 maart, 19.30 - 21.00 uur

De aantrekkelijkheid van je tuin voor al die organismen begint al onder je voeten, bij de bodembeestjes. Zij zijn gebaat bij een vochtige bodem: door de bodem bedekt te laten met 'mulch', dwz. dood organisch materiaal als gevallen blad, snippers en schors, maar natuurlijk ook met levende planten, zorgen we ervoor dat deze niet uitdroogt. In deze tijden van klimaatverandering is dat een toenemend risico. Vanaf de bodem gaat het verder met insecten, de allergrootste categorie van dieren op Aarde, die kruipen, springen en fladderen. Natuurlijk willen we daar zoveel mogelijk verschillende soorten van, omdat ze allemaal een functie hebben in een vitaal ecosysteem. Ze zorgen voor het bestuiven van planten, bomen en struiken, en helpen met elkaar om ziektes en plagen te voorkomen. Zelf vormen insecten ook weer voedsel voor vogels, die we ook graag in onze tuinen zien. En daarnaast vormen reptielen als hagedissen, amfibieƫn als padden en kikkers, en kleine zoogdieren als egels onmisbare schakels in het voedselweb van onze tuinen.

Waar kan ik mee beginnen? Waar moet ik op letten? Waar kan ik informatie en materialen vinden? Allemaal vragen die je tijdens het webinar kunt stellen. Ook als je maar een 'postzelgtuintje' hebt, en in de bebouwde kom woont. Want juist steden bieden opvallend veel kapstokken voor biodiversiteit op de vierkante meter.

De sprekers op deze avond zijn Estella Franssen, secretaris van Eetbaar Olst-Wijhe en projectmanager van Natuur- en Milieu-educatiecentrum De Ulebelt in Deventer, en Brendan Adams, de eigenaar van tuincentrum en hoveniersbedrijf Holsto Tuinen in Olst. Estella heeft in het verleden een rol gespeeld bij de educatie rond 'tuinreservaten' - waarover je via Vroege Vogels iets kunt lezen. En Brendan blijft in zijn bedrijf bewuste keuzes maken om ervoor te zorgen dat iedereen met een tuin kan bijdragen aan de ecologische waarde van de ruimere omgeving, zoals door biologisch opgekweekt plantgoed aan te bieden.

Zie ook https://www.facebook.com/events/473875603748063