zeis (haren)
cursus leren maaien en leren haren / Carin de Cloe
Terug naar overzicht

Cursus Maaien met de zeis

16 september 2023
nader te bepalen
Landschapsbeheer, Buurttuinonderhoud, Voedselbos

Maaien met de zeis wordt steeds meer ingezet om nieuw landschap te beheren. Op een natuurlijk erf is het gras vaak langer. Dat heeft als voordeel dat bloemen en planten de tijd hebben om te groeien waardoor insecten de ruimte krijgen. Met een zeis kan je preciezer en vooral in stilte maaien...

Tijdens de cursus 'maaien met de zeis' leer je omgaan met de zeis, je leert hem scherp te maken en de zeis wordt voor jou door een smid in de goede stand gezet. Aan het eind van de dag heb je het vertrouwen om met een goede zeis ook thuis aan de slag te kunnen.

Planning

(resterende) Zeiscursussen in 2023:

Meer informatie over het hele cursusprogramma van Landschap Overijssel kun je krijgen door op onderstaande knop te klikken. Je komt daar op de cursuspagina van Landschap Overijssel.

Goedkoop en stil alternatief voor bosmaaier en grasmaaier

De zeis is een prima alternatief voor een bosmaaier of maaimachine als het gaat om kleinschalig landschapsbeheer. Onregelmatig terrein en lastige hoeken zijn met de zeis handiger en sneller te maaien. Bovendien is een machine duurder in aanschaf, gebruikt brandstof en produceert lawaai. Tot slot is maaien met de zeis goed voor je gezondheid: je bent in beweging en je kunt je hoofd leeg maken.

diverse types zeisen
diverse types zeisen  -  Nico Kloek

Met zelfvertrouwen en goede zeis naar huis

Maaien met de zeis doe je niet zomaar. Het vraagt om goed gereedschap, een beetje techniek en gevoel voor de zeis. En regelmatig oefenen. In kleine groepen oefen je de maaibeweging, leer je diverse technieken van het haren en het strekelen. Een smid zet desgewenst jouw zeis in de goede stand.

Op de cursus kun je tevens een nieuwe zeis aanschaffen met alles wat er bij hoort.

Een deel van de docenten van de cursus 'maaien met de zeis'
Een deel van de docenten van de cursus 'maaien met de zeis'  -  Lodewijk van Kemenade
  • Erik de Kruif
  • Carin de Cloe
  • Nico Kloek
  • Carin de Cloe
  • Nico Kloek
  • Nico Kloek
  • Nico Kloek