Herstel bosranden Lemelerberg
Voor een stevige klus worden nieuwe vrijwilligers gezocht. Op Park 1813 wordt 4,5 km bosrand aangepakt! Landschapsarchitect Pieter Wattez heeft ruim 100 jaar geleden dit gedeelte van de Lemelerberg ontworpen als eerbetoon aan het 100 jarig bestaan van Koninkrijk Nederland. Maar het plan is niet geheel gerealiseerd en ook zijn delen veranderd in verband met de ontwikkeling tot Natura2000 gebied.
Je kunt je opgeven met behulp van onderstaande data; die zijn voorzien van een link naar de aanmeldpagina.
Zagen én planten
Veel snelgroeiende bomen aan de rand van het bos worden met handgereedschap verwijderd. Nieuwe beplanting, vooral inheems bomen en struiken worden aangeplant om een zachte en diverse overgang van bos naar heide te creëren. Jonge boomgroepen krijgen de ruimte en op zichtpunten worden nieuwe bomen geplant.
Zo wordt het erfgoed waartoe deze bosranden behoren, hersteld en komt een fraaie compositie terug in het landschap. Met dit herstelwerk naar een ontwerp van meer dan een eeuw oud, komt er iets unieks op Nederlandse schaal tot stand
Herstel van cultuurhistorische waarden
Het herstel van Park 1813 staat volledig los van de werkzaamheden die 4 jaar geleden op de Lemelerberg hebben plaatsgevonden. Dat stond in het teken van biodiversiteitsherstel van met name het heideterrein. Stikstofgevoelige natuur kon zo beter beschermd worden. Bij Park 1813 gaat het om herstel van de cultuurhistorische waarde van het gebied. Alleen hier op de Lemelerberg is het 100-jarig bestaan van Nederland zo groots tot uitdrukking gekomen. De leeuw is daar de belangrijkste uiting van.
Data van de klusdagen
Vaker aan de slag?
Wil je vaker aan de slag? Dan kan dat bij de (groene) Flexbrigade. Na aanmelding krijg je regelmatig een overzicht van de mogelijkheden om ergens aan de slag te gaan. Als je kan en wilt, dan meld je je aan.
Natuurlijk kan je ook bij een van de vele andere groepen aan de slag. Wil je eerst informatie, bezoek dan eerst een Startdag