meerbomen in actie
Bomenplanters gezocht
Terug naar overzicht

Overijssels Oogstweekend

15 January 2022
in heel Overijssel
Bomen planten, Landschapsbeheer

mensen gezocht om te helpen bij bomenoogst

Op 15 en 16 januari organiseert Meer Bomen Nu het Overijssels oogstweekend: op 4 locaties verspreid over de provincie worden er zaailingen verzameld op plekken waar ze ongewenst zijn en verhuisd naar plekken waar ze volwassen kunnen worden. Iedereen kan helpen en de handen uit de mouwen steken voor klimaat en biodiversiteit. De meeste bomen en struiken gaan naar Overijsselse boeren en burgers die samen 75.000 bomen hebben aangevraagd, maar iedereen die helpt mag natuurlijk ook zelf een boompje of struik mee naar huis. Doe mee en meld je aan via de Bomenplanner voor een lekkere buitendag bij jou in de buurt.

Doe je mee?

Meer Bomen Nu verplaatst jonge bomen en struiken van kansarme naar kansrijke plekken. Vorig jaar gaf de campagne 500.000 bomen en struiken gratis weg en 80% overleefde de verhuizing. Deze circulaire manier van werken is logisch, maar nieuw en krijgt steeds meer voeten aan de grond. Kwekers kunnen onvoldoende bomen leveren voor alle klimaatdoelstellingen, maar de natuur levert genoeg. Ook in buitenland kijkt men inmiddels naar Nederland hoe wij hier samen met vrijwilligers gebruik maken van de kracht van de natuur. Als iedereen één dag meewerkt, halen we de miljoen extra bomen dit jaar makkelijk!

Zaterdag 15 januari:

  • Zwolle: Na het grote succes van vorige oogstdag heeft de Golfclub Zwolle besloten nog een keer dit te herhalen. Er staan vele zaailingen hier aan de randen van de golfclub. Normaal gesproken worden deze geruimd maar nu wil de beheerder ze een tweede leven geven!
  • Recreatieterrein Holten: een prachtlocatie bij een heideveld waar een hele biodiverse mix wordt geoogst van lijsterbes, vuilboom tot berk en hazelaar.
  • Landgoed de Haer in Oldenzaal, een prachtig landgoed met hele oude bomen (waaronder de 3e boom van Nederland in omtrek) maar ook een hele mooie selectie van zaailingen: hazelaar, beuk, kastanje, eik, esdoorn, kers etc.

Zondag 16 januari:

  • Deventer: Rond de atletiekbaan van Daventria staan boompjes. Er is een flinke strook van boompjes waar er behoorlijk zaailingen staan die meegenomen mogen worden!