LO08012
broeihoop maken voor ringslangen
Terug naar overzicht

Broeihopen maken voor ringslangen

22 maart 2023
Heino
Landschapsbeheer, Biodiversiteit

Help je mee aan het behoud van de ringslang in Overijssel?

De ringslang staat op de rode lijst als kwetsbare soort. Landschap Overijssel werkt aan het herstel van landschapselementen. En zelf kun je ook wat doen!

Herkenning

De ringslang is met een lengte van ruim 1 meter de grootste slang van Nederland. Hij is egaal grijsbruin tot olijfgroen van kleur en heeft op de flanken soms wat zwarte strepen. Achter zijn kop zitten twee opvallende lichtgele vlekken. Zijn buik is licht gekleurd. Deze waterslang is niet giftig en zal niet bijten als hij wordt vastgehouden. Het is een schuwe slang, die overdag actief is en dan graag duikt en zwemt. De ringslang kan wel 28 jaar oud worden.

Om meer mensen te betrekken bij het helpen van de ringslang, wordt een Startbijeenkomst georganiseerd.
(Lees verder onder de foto)

Ringslang
Ringslang

Startbijeenkomst Ringslangen

Op deze startbijeenkomst "ringslangen" vertelt Tariq Stark over deze bijzondere slang, hoe de ringslang leeft, wat hij nodig heeft om te kunnen floreren en wat jij kan doen om hem daarbij te helpen.

Je krijgt te zien hoe je een broeihoop maakt voor de ringslang, Maar ook hoe je kunt monitoren of de slang er daadwerkelijk gebruik van gemaakt heeft.

Voor wie?

Deze avond is bedoeld voor mensen vrijwilligers en particulieren die willen helpen de ringslang een betere leefomgeving te geven, als broeihoopbouwer. Maar ook voor mensen die willen monitoren of erover willen kunnen vertellen in hun vrijwilligerswerk als gids.

Wil je nu al meer informatie over de ringslang?

Meer informatie

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Carin de Cloe. Je kunt haar bereiken op 06-43 814 894 of via haar mail