Vrijwilligers gezocht voor landschapsmonitoring
Het Overijsselse landschap verandert snel. Jaarlijks verdwijnen waardevolle landschapselementen zoals houtwallen, heggen, struweelhagen, bloeiende bermen en poelen. Deze bouwstenen van het landschap maken de provincie groener en bieden dieren een plek om te leven en te schuilen. De achteruitgang van het landschap heeft grote gevolgen en vraagt om onmiddellijke actie. Landschap Overijssel vraagt vrijwilligers om mee te helpen met het in kaart brengen van het landschap.

Staat van het landschap
Om de achteruitgang van het landschap beter te begrijpen, is het essentieel om het landschap systematisch te monitoren. Met het "Meetnet Landschapselementen" (MLE) heeft LandschappenNL een methode ontwikkeld voor alle provincies om landschapselementen in kaart te brengen. Deze methode geeft inzicht in de staat van het landschap en maakt het mogelijk veranderingen nauwkeurig te volgen. Het vergroot daarnaast de bewustwording van het belang van deze elementen voor ons landschap.
Meerjarig onderzoek
Landschap Overijssel heeft in de provincie 17 verschillende percelen, zogenaamde plots, geselecteerd. Iedere vier jaar worden deze plots opnieuw onderzocht. Elke plot vertegenwoordigt een specifiek type landschap in Overijssel en dient als referentiegebied. De verzamelde gegevens geven waardevolle inzichten in de toestand van het landschap en helpen ons gericht advies te geven over het beheer, herstel en de aanleg van landschapselementen binnen elk type landschap.

Monitoring door inwoners
Het landschap is van ons allemaal, maar hoe staat het eigenlijk met het Overijsselse landschap? Het betrekken van inwoners vergroot dit bewustzijn en geeft antwoord op de vragen wat is verdwenen en wat is toegevoegd? Tijdens een korte training worden vrijwilligers klaargestoomd, zowel in de theorie als praktijk, om te monitoren. In de periode van mei tot en met september is de periode waarop het veldwerk plaatsvindt. Vrijwilligers gaan in duo’s op pad om landschapselementen te inventariseren.