Bijenplek bij basisschool Het Avontuur in Dalfsen - Marije Ruijter
Terug naar overzicht

Scholen aan de slag voor bijen

Natuurkennis, Natuureducatie

In de campagne Scholen voor bijen stimuleren we basisscholen aandacht te besteden aan het belang van bijen. Bijen zijn geweldige ambassadeurs voor insecten en biodiversiteit. Het sluit aan bij het kerndoel Oriëntatie op je zelf en de wereld-natuur en techniek (leerdoel 40, 41). In 2019 organiseerden wij onze eerste Scholen voor bijen campagne. Samen met bijengastdocenten, imkers en NME-centra hebben we ruim 100 scholen, 1.000 leerlingen bereikt in 10 gemeenten. De bijengastdocenten hebben samen 42 lessen gegeven.

Word ook bijengastdocent!

Bij de Bijenbeweging Overijssel is een groep van 30 bijengastdocenten aangesloten. Zij hebben een training gevolgd en hebben een VOG-registratie (Verklaring omtrent gedrag). In de klas of tijdens een leuke excursie nemen zij de leerlingen mee in hun enthousiasme over bijen. Het thema van de les is: wilde bijen en biodiversiteit. Soms wordt een uitstapje gemaakt naar honingbijen. Belangstelling? Kijk in onderstaande link voor voor meer informatie. En lees het verhaal van bijengastdocent Anita Vulkers op basisschool Het Avontuur in Dalfsen. Of, neem contact met ons op.

Scholen voor bijen in 2021

In 2021 organiseren we een vervolg. Ga ook met groep 7 & 8 aan de slag met het prachtige lesmateriaal van Nederland Zoemt. Of gebruik een van de vele andere lesmaterialen voor alle leeftijdsgroepen. De downloads vind je hieronder. Ook is het mogelijk een bijengastdocent te vragen voor een geheel verzorgde les in de klas. Belangstelling of meer weten? Neem contact met ons op. We helpen je graag verder met lesmateriaal en/of een bijengastdocent uit de buurt.

Nieuws

Lees inspirerende voorbeelden van scholeninitiatieven voor de bij.

Infografic
Infografic

Lesmaterialen overzicht voor alle groepen

Lesmateriaal voor groep 7 & 8: Leerlingen helpen de bijenonderzoekers

In het project Nederland Zoemt onderzoeken wetenschappers van Naturalis hoe het gaat met de wilde bijen in Nederland en hoe we ze het beste kunnen helpen. Met het lespakket van Nederland Zoemt helpen leerlingen de wetenschappers een handje. Het lespakket bestaat uit drie modules met steeds één centrale onderzoeksvraag. Het gaat om de volgende onderzoeksvragen:

  1. “Hoe gaat het met de wilde bijen in Nederland?”
  2. “Hoe kunnen we de wilde bijen het beste helpen?”
  3. “Zijn er voldoende wilde bijen voor de bestuiving van onze voedselgewassen?”.

Hieronder vind je downloads van de docentenhandleiding en drie lesmodules.

Handleiding voor leerkrachten bovenbouw

Module 1: Nationale Bijentelling

Module 2: B&B voor wilde bijen

Module 3: Bestuivingskracht