Vecht Vechtzomp (5) (Large)
Blije vrijwilliger aan de Vecht

Blije vrijwilliger aan de Vecht

Zo kun je Charlotte Korbee uit Dalfsen wel noemen. Groenbezig.nl benaderde haar na het groenbezig festival dit voorjaar omdat ze heel gemotiveerd en actief overkwam. Nieuwsgierig als  groenbezig.nl nu eenmaal is vroegen we haar of we haar een keer mochten interviewen voor een artikel op groenbezig.nl. De reactie kwam vrij snel. Charlotte: “Ja hoor, ik ben een blije vrijwilliger van alles wat met de Vecht in breed verband te maken heeft, mijn favoriete rivier. Van Dijkwacht tot Zompschipper en van Landschapsgids tot beheerder van de natuurdankplaats voor de Aarde op het WDODelta depot aan de Stokte bij Dalfsen”.

Je ziet me genieten toch?
Je ziet me genieten toch?

Je ziet me genieten toch?

Die reactie krijg ik terug als ik na de boottocht even een bedankje mail met alvast een foto van Charlotte als schipper op de Vechtzomp. De Vechtzomp is nu 3 jaar oud en Charlotte is er vanaf het begin bij betrokken. “Voor mij is de Vecht een levend wezen, steeds weer anders en altijd mooi”. Met zo’n uitspraak is het ook wel logisch dat Charlotte schipper is geworden op de Vechtzomp.

Voordat ze met pensioen ging gaf ze trainingen op managementgebied aan schoolleiders. Een totaal andere rol dus nu.

Er zijn altijd 2 schippers aan boord, 1 achter bij het roer en 1 op de voorplecht. Dat is ook wel nodig want als ze onder de bekende blauwe brug van Dalfsen doorvaren wordt de mast vanuit de voorplecht elektrisch naar beneden gehaald.

De Vechtzomp

Even wat technische gegevens m.b.t. deze zomp. Het schip is vervaardigd van eikenhout uit een Deense boom van 14,5 meter lengte. Het hout is gezaagd in Harlingen. De boot weegt 6000 kg en is met roer ca 14 meter lang en heeft een diepgang van 40 cm. De boot is voorzien van een mast en een zeil, dus er kan mee gezeild worden. Maar onder normale omstandigheden wordt er gevaren op stroom, die komt uit 800 kg accu’s. Bij standaard gebruik kan 1 tot 1.5 dag met een lading worden gevaren.

De geringe diepgang van 40 cm is kenmerkend voor vrachten die met de vroegere zompen werden vervoerd over de Vecht. Als regenwater rivier wil de diepgang namelijk nog wel eens teruglopen.

Passagiers

Vrachten vervoert de zomp al lang niet meer, het is nu een toeristische attractie en er worden nu passagiers vervoerd. Op dit moment mogen er vanwege Corona maar een beperkt aantal mensen op de zomp maar er kunnen in normale omstandigheden maximaal 24 passagiers mee. De vaart duurt ongeveer een uur. Onderweg vertelt de gids van dienst, bij onze tocht Tonnie Evers, allerlei wetenswaardigheden over de Vecht en de omgeving waarin gevaren wordt.

De schippers doen ondertussen rustig hun werk alhoewel Charlotte gelukkig nog wel even hulp krijgt van het jarige scheepsmaatje Evan. Evan werd die dag 5 jaar.

Er zijn een behoorlijk aantal schippers waardoor je in het seizoen ongeveer 25 tot 30 keer dienst doet als schipper.

Charlotte met 'scheepsmaatje'
Charlotte met 'scheepsmaatje'

Schippers- en gidsenkoor

Naast haar schipperswerk leidt ze ook een schippers- en gidsenkoor (historische scheeps- en riviersongs). Dit koor zingt buiten aan de Vecht.

Landschapsgids Charlotte

Gidsen voor Landschap Overijssel doet Charlotte niet aan de Vecht maar aan de Regge. Een voedingslijn van de Vecht zegt Charlotte. Ze komen immers bij Ommen samen. Ze gidst bij Hellendoorn in het gebied Hancate. Dit is nieuw ontwikkelde natuur, de Regge meandert daar prachtig door het landschap. Charlotte: “De schilderachtigheid van rivier en landschap nu de stroom weer mag ‘dansen’ is meesterlijk ”

Meanderende Regge
Meanderende Regge

Dijkwacht Charlotte

Haar vrijwilligerswerk als dijkwacht is tot nu toe alleen maar oefenen geweest. Dat oefenen kost zo’n 2 dagen per jaar. Dijkbewaking is tijdens haar carrière als dijkwacht nog niet nodig geweest.

Roeien en Moeder Aarde monument

Charlotte is een bezig bij. Ze ontvangt gasten van roeiverenigingen en maakt hen wegwijs naar en op de Vecht.

Ook is ze beheerder van een natuurdankplaats , het Moeder Aarde Monument. Het is een grote (180 m) steenkring met 52 stenen, een kleine kring met 12 zuilen en een middensteen. Het terrein is 4x per jaar open voor publiek om het seizoen te vieren. Daarnaast ontvangst ze gasten uit alle windstreken op afspraak. Ze oefent daar ook regelmatig met haar tweede koor: een natuurkoor.

Aan het eind van dit artikel nog een kleine foto-impressie van de boottocht.

  • Arjen Breukelaar is de andere schipper op deze tocht.
  • Tonnie Evers is mee als gids en vertelt allerlei leuke wetenswaardigheden
  • Kanoërs op de Vecht passeren een wand met oeverzwaluwen
  • Koeien langs het water van de Vecht
  • De familie Harkema geniet volop van deze tocht
  • De jongen zijn al uitgevlogen maar de ouders zijn nog op het nest.
  • Langs de dijk van de Vecht