groenlezen_botanisch woordenboek
kaft van Botanisch woordenboek _ carin vd ploeg

Botanisch woordenboek

De KNNV Uitgeverij, de uitgeverij van prachtige boeken over natuur, landschap en duurzaamheid, heeft opnieuw een prachtig nieuw boek uitgegeven: het geïllustreerd botanisch woordenboek.

Recensie “Geïllustreerd botanisch woordenboek”

Voor veel mensen is het pakken van een flora en het determineren van planten abracadabra. In de botanische wereld zijn er termen die pas echt gaan leven als je er vaker dan één keer mee bezig gaat, terwijl juist de plantenwereld een fascinerende wereld is. Corinne Décarpentrie, natuurliefhebber en grafisch ontwerpster, vond dat ook en maakte dit prachtige boekwerkje dat ze zelf graag ter beschikking had gehad toen ze zich in de plantkunde ging verdiepen.

Ze beschrijft en tekende meer dan 1500 botanische termen, zonder dat het alleen maar een plaatjesboek of een lijvig wetenschappelijk boekwerk wordt. Nog geen honderd pagina’s, dus heel makkelijk mee te nemen in de rugzak of jaszak. Het boek begint met een inhoudsopgave en inleiding, waarin o.a. de determinatie en taxonomische indeling (naamgeving) van een plant worden besproken.
Vervolgens worden vaatplanten (bomen, struiken, grassen, varens en paardenstaarten) besproken, daarna de bryofyten (mossen, levermossen en hauwmossen) en thallofyten (korstmossen en paddenstoelen). Waarbij ‘besproken’ niet de term is die de lading dekt: het boek staat vol met prachtige verhelderende en verklarende grafische tekeningen.
Tot slot is er een nawerk met woordenlijst, soortennamen en hun betekenis, een register van Nederlandse namen en een register van wetenschappelijke namen.

Botanische basiskennis

Naast de heldere illustraties die door hun grafische vormgeving heel begrijpelijk zijn, staan er foto’s in het boek, die de tekst en illustraties ondersteunen. Ook al ben je niet van plan om een plant op naam te brengen, dit boek geeft een goede mogelijkheid om je botanische basiskennis op een leuke en mooie manier op te krikken. En dát leert je weer anders naar planten te kijken.

Zo leer je wat sporenplanten zijn, wat een meristeem, wat een sporangium. Je leert het verschil tussen mannelijk en vrouwelijke katjes, alles over een bovenstandig, middenstandig of onderstandig vruchtbeginsel, je ziet waar een vrucht uit ontstaat en wat een schijnvrucht is. Er wordt uitleg gegeven over bloemkronen, bloeiwijzen, steunblaadjes, structuren van bomen en kruidachtige planten.

Dit boek is geen flora

Dit boek is geen flora, maar een aanvulling op het gebruik ervan. Het helpt de (nog) ongeoefende plantenliefhebber te kijken naar wat belangrijk is om een plant op naam te brengen. Het is echter niet alleen een ‘geïllustreerd botanisch woordenboek’, ook zonder een flora ernaast, is dit een prachtig boekje om te lezen, te bekijken en vooral vaak te gebruiken.

Tekst en illustraties door Corinne Décarpentrie, 96 pagina’s, uitgeverij KNNV, ISBN 9789050118293, € 17,95.