gb-foto-bijenboek-6

Recensie "Bijenboek" en "Fogul"

Tijd over? Tijd om te lezen in een van de vele natuurboeken die afgelopen tijd verschenen zijn. Laat je meeslepen door de verhalen in het Bijenboek en Fogul en word ook enthousiast!

Carin van de Ploeg

Recensie Bijenboek

De schrijftster, Charlotte Milner, komt uit Engeland en studeerde tekenen aan Kingston University. Ze ontdekte dat prentenboeken een goede manier zijn om belangrijke onderwerpen aan kinderen en volwassenen uit te leggen. Ze wilde graag een boek over bijen maken en raakte gefascineerd door de wereld van de bijen. Daarom is “Bijenboek” er gekomen.

“Bijenboek” vertelt in mooie kleurige prenten onder andere hoeveel soorten bijen er zijn, wat honingbijen zijn, wat bijen zo bij-zonder maakt en waarom bijen beschermd moeten worden. Je krijgt een goed beeld van wat er in de bijenkorf gebeurd, hoe lang koninginnen leven, wat werksters doen en hoe je een bij-vriendelijke tuin kunt aanleggen. Het 48 pagina’s tellende boek bevat mooie en paginagrote tekeningen waarin o. a. goed uitgelegd wordt waarom er steeds minder bijen komen, wat daar de gevolgen van zijn en hoe we dit tegen kunnen gaan. Bestuiving van planten komt aan bod, evenals de communicatie tussen bijen.

Het is een leerzaam boek met veel informatie waarbij de tekeningen leidend zijn en de teksten kort, helder en informatief.

Auteur en illustrator: Charlotte Milner, Fontaine Uitgevers, www.fontaineuitgevers.nl, ISBN 978-9059569010, € 15,00.

Van de opbrengst van dit boek gaat 1 euro per boek naar “Nederland Zoemt”. Meer informatie over bijen vindt je op :de website van Nederland Zoemt.

Bijenboek
Bijenboek

Recensie Fogul

“Fogul, het vogelboek voor de jonge vogelaar” is een prentenboek, maar wát voor één! De prachtige natuurlijke illustraties van twintig veel in Nederland voorkomende vogels zijn een lust voor het oog en met veel liefde en humor getekend. Geen kind vergeet een grutto op rode laarsjes of een uil met een bril. Als ouder of grootouder is het een feest om de kleine vierregelige gedichtjes voor te lezen en je peuter of kleuter zo kennis te laten maken met o.a de mus, de pimpelmees, de ekster en de meeuw.

Het formaat van het boek is prettig om vast te houden. De 25 pagina’s met kleurrijke, levendige tekeningen en de lieve versjes vullen elkaar perfect aan. Wil je je (klein)kinderen inwijden in de bijzondere wereld van vogels, dan is dit boek een echte aanrader!

Illustraties: Heleen Goutbeek, tekst: Atty van Lenteren, Uitgeverij Anoda Publishing, ISBN 978-9491899294, € 14,95.

Fogul
Fogul