NKL 1 Appellaantje 2020 (Large)

Een groen hart en groene vingers

´Een groen hart en groene vingers´; volgens de vrijwilligers van Stichting Natuur en milieu Ootmarsum is dat wat deze vrijwilligersgroep verbindt. Afgelopen zaterdag was deze groep vrijwilligers hard aan het werk om het maaisel wat eerder die week van het gemaaide natte hooiland kwam af te voeren. De sfeer was gezellig, gesprekken werden afgewisseld met hard werken. Het Appellaantje is een bekende plek in Ootmarsum. Het is de naam van een voetpad dat door Ootmarsum loopt en is vanuit het centrum makkelijk te bereiken. Aan het voetpad ligt tussen de bebouwing het prachtige hooiland.

door Marieke van den Brink / fotos: Nico Kloek

Het hooiland aan het Appellaantje
Het hooiland aan het Appellaantje

Met de hand gemaaid en gehooid

De weide aan het Appellaantje wordt met de hand gemaaid. Reden daarvoor is het terugbrengen en het behoud van verschillende plantensoorten, waaronder de gevlekte orchis en de echte koekoeksbloem.

Dit wordt al jaren gedaan om het prachtige hooiland in stand te houden. En de vrijwilligers weten precies wat ze moeten doen. Nadat er gemaaid is door Landschap Overijssel, blijft het maaisel enkele dagen liggen, zodat de zaden in het maaisel op de grond kunnen vallen en kunnen rijpen.

Een paar dagen later wordt het maaisel bij elkaar geharkt door leerlingen van het praktijkonderwijs uit Oldenzaal. Op zaterdagochtend wordt, door de vrijwilligers uit Ootmarsum, het maaisel op grote zeilen gelegd die verbonden zijn aan een lier. Als het zeil vol ligt, wordt de lier mechanisch aangetrokken naar de rand van het hooiland. Waar zich een mooie bult vormt dat later door een grote trekker afgevoerd kan worden.

Een trekker trekt het hooi uit het hooiland
Een trekker trekt het hooi uit het hooiland

Buurtsamenwerking leidt tot bloemrijke weide

In twee uur is de klus geklaard. Maar zo is het niet altijd gegaan. Vroeger werd het maaisel op ladders gelegd, en naar de rand afgevoerd, maar zo grapten de vrijwilligers ‘nu we wat ouder worden, hebben we het onszelf wat gemakkelijker gemaakt.

Voor het lieren wordt een plaatselijk agrarisch collectief ingezet. Zij hebben ervaring met het maaien van kwetsbare natuur. Het veld wordt tijdens het afvoeren van het maaisel niet betreden door machines, zodat verdichting van de bodem wordt tegengegaan. Ook is het perceel erg vochtig waardoor zware machine vast zouden komen te zitten, op deze manier is daar geen sprake van.

Bewoners van Ootmarsum kunnen door deze samenwerking elk jaar weer genieten van het Appellaantje dat rijk is aan plantensoorten als kale jonker, koningsvaren, gulden boterbloem, scherpe boterbloem, dotterbloem, watereppe, vergeet-me-nietje, grote ratelaar en pinksterbloemen.

Het hooiland in volle bloei
Het hooiland in volle bloei

Fotoserie

Aan het eind van dit artikel nog een kleine fotoserie.
Door op de bullets onder de foto te tikken gaat u naar de volgende foto

 • Verbindend werk
  Verbindend werk
 • Noeste arbeid
  Noeste arbeid
 • Wachten op een leeg zeil
  Wachten op een leeg zeil
 • Volgende zeil
  Volgende zeil
 • Gaat'tie weer
  Gaat'tie weer
 • Weer een zeil vol
  Weer een zeil vol
 • En stapelen maar
  En stapelen maar
 • Dotters
  Dotters