Den Alerdink sfeerbeeld
Alerdinck - Carin vd Ploeg

Natuurwerkdag op de Alerdinck

Als ik op 5 november om 10u door het prachtige herfstbos kom aanlopen, is het eerste wat me opvalt, de rode lashandschoenen die de vrijwilligers dragen. Ik ben vanochtend te gast bij  de Landgoedwerkgroep van Havezathe Den Alerdinck in Heino. De groep van 10 mannen komt sinds drie jaar iedere vrijdagochtend van 9.00 u tot 12 u samen om het gebied van de Havezathe te onderhouden. 
Henk van Gerner vertelt hoe de groep in eerste instantie onder vlag van Landschap Overijssel aan de slag ging, nadat de eigenaar van het landgoed hen om hulp had gevraagd bij het onderhoud van het landgoed. Gezamenlijk werd besloten tot de oprichting van een Landgoedwerkgroep.

Emiel
Emiel  -  Carin vd Ploeg

Maatschappelijk verantwoord

Inmiddels is de groep al drie jaar aan het werk en zelfstandig geworden. Het materieel voor het onderhoud wordt door Landschap Overijssel ter beschikking gesteld, maar verder regelt de groep alles zelf in overleg met de eigenaar. Iedere vrijdag wordt begonnen met een bak koffie, waarna de groep aan het werk gaat. Vandaag, op Natuurwerkdag 2021, is de groep versterkt met 14 gasten vanuit het bedrijf CHEP. Dit is een palletpooling bedrijf dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Ieder jaar worden er minimaal drie dagen besteed aan vrijwilligerswerk. Dat kan variëren van koken bij bejaarden tot aan strandjutten, van verven op een peuterspeelzaal tot aan een partnership bij de Voedselbank. Vandaag zijn de mensen vanuit heel Nederland en België naar Den Alerdinck afgereisd om hier in de natuur de handen uit de mouwen te steken.

En gewerkt wordt er: twaalf mannen en twee vrouwen staan samen met de vrijwilligers van de Landgoedwerkgroep tussen de welig tierende bramenstruiken en trekken de planten uit de grond. De rode lashandschoenen zijn geen overbodige luxe. Her en der liggen al heuveltjes met verwijderde braamstruiken. De kar achter de tractor (die Emiel heet) ligt al aardig vol. Maar er staat nog genoeg!

De heer Simens (CHEP) vertelt:” Het is fijn om bij elkaar in de natuur te werken. Normaal zien we elkaar niet zo veel, helemaal niet in coronatijd. Iedereen werkt verspreid over de Benelux en het laatste jaar zoveel mogelijk thuis. Ons hoofdkantoor zit in Mechelen, maar het bedrijf opereert wereldwijd. We hebben duurzaamheid hoog in ons vaandel staan en samen een bijdrage leveren aan de maatschappij hoort daar ook bij. We streven naar een ‘zero waste world’ met een CO2-neutrale uitstoot.”

De sfeer is ontspannen, er worden grapjes gemaakt, maar het werk (zowel in de natuur als in het bedrijf) gaat gewoon door. Op een paar meter afstand hoor ik iemand telefoneren en afspraken maken over de levering van pallets. Ja… ook vandaag gaat het werk gewoon door.

Boompjes steken
Boompjes steken  -  Carin vd Ploeg

Mijn sportschool

Theo Sluiter, Jan Marsman en Gerrit Keizer zijn drie leden van de vaste ploeg en dat is ook aan hun kleding te zien. Een overall, stevige schoenen, laagjes trui, lange mouwen, bodywarmers: deze mannen werken buiten. Op mijn vraag of ze het prettig vinden dat ze vandaag extra man/vrouwkracht hebben, knikken ze instemmend: ”Ze werken hard, ze mogen volgende week wéér komen”…

Sowieso willen ze wel meer vrijwilligers hebben: “De meesten van ons zijn boven de 65, de jongste is 49 en ja… ook vrouwen zijn van harte welkom”. Henk lacht: “Laat mensen die dit lezen en denken “daar wil ik wel gaan helpen”, mij maar een mailtje sturen. We hebben een gezellige ploeg, allemaal fitte pensionado’s, maar iedereen is welkom. En je hoeft écht niet iedere week te komen. Als je wat anders hebt, is dat ook goed. Plezier in buitenwerken is het enige dat telt. “

Eén van de mannen vult aan:” Natuurlijk werken we ook als het wat minder weer is, maar hé, het scheelt een abonnement op de sportschool!”

We werken aan een goed gemixte groep vrijwilligers...
We werken aan een goed gemixte groep vrijwilligers...  -  Carin vd Ploeg

Ieder seizoen ander werk

De heuveltjes gerooide bramenstruiken worden op de kar gegooid. Ik maak wat foto’s en praat met Henry. Hij is de jongste van de vaste ploeg. “We doen niet alleen bramen rooien, maar alles wat in de seizoenen voorbij komt, ook het onderhoud van de boomgaard. Drie jaar geleden hebben we aan de andere kant de bramenstruiken weggehaald, ze woekeren enorm, maar als je ze met de wortel en al verwijdert, komen er steeds minder nieuwe planten terug. “ Hij laat zien dat aan de boskant van het wandelpad de bramenstruiken redelijk makkelijk van hand uitgetrokken kunnen worden, maar aan de waterkant, waar de afgelopen jaren gesnoeid is in plaats van verwijderd, hebben de planten stevig kunnen wortelen en is een spade onmisbaar. Demonstratief steekt hij de spade in de grond en laat het verschil zien. Stevig werk!

pauze
pauze  -  Carin vd Ploeg

Soep en broodjes

Het is inmiddels 11 u. en ik laat de groep achter in het zonovergoten bos. Om 12u is er soep en broodjes voor deze harde werkers en zullen ze tot vroeg in de middag nog een ander stuk van het landgoed onderhanden nemen. Deze Natuurwerkdag is zeker geslaagd.

Mocht u een keer een kijkje willen nemen of deel willen uitmaken van deze landschapsonderhoudsgroep op de Havezathe Den Alerdinck, dan kunt u contact opnemen met Henk van Gerner: